POLİMEKS’in Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Awaza bölgesinde bir yıldır hizmet veren Yelken Otel’indeyiz. Japon Mitsibushi Corporation’la işbirliği içinde 1.3 milyar dolarlık Garaboğaz Gübre Fabrikası’nın anahtar teslimi yapımını üstlenen Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’la sohbet ediyoruz.
Masada Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Tınar, GAP İnşaat Genel Müdürü Korhan Özbaysal, İş Geliştirme Müdürü Aziz Çengel, General Electric (GE) Energy Batı Avrupa ve Kuzey Afrika Başkanı Ricardo Cordoba ile Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe var.
Ahmet Çalık, Türkiye dahil 17 ülkede faaliyet gösterdiklerini belirtti:
- Yıllık konsolide aktif büyüklüğümüz 7.5 milyar dolar düzeyinde. 24 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkmenistan’da kısa süre önce aldığımız 1.5 milyar dolarlık liman projesi ve temel atma törenine birlikte geldiğimiz 1.3 milyar dolarlık gübre fabrikası projesinin inşaatında toplam 6 bin 500-7 bin kişi çalışacak.
Rakamlardan sıyrılıp, grubun felsefesi üzerinde durdu:
- Gittiğimiz her yere severek gidiyoruz. Sevmediğimiz hiçbir yere de gitmiyoruz. Gittiğimiz yerde sevilmediğimizi hissedersek girmekten vazgeçiyoruz.
Bu yaklaşımı biraz daha iddialı hale getirdi:
- Gittiğimiz yerin bize ihtiyacı yoksa da girmiyoruz. Türkiye ile ilişkisini düzelteceğimiz yerlerde oluyoruz.
Bu noktada Özbekistan örneğini verdi:
- Özbekistan’a daha önce giden bazı Türk şirketleri sorunlar yaşadılar. Onların ayrıntısını bilmiyoruz. Sorun hangi taraftan kaynaklandı, o konuda da bilgimiz yok.
Bildiğimiz tek şey, Özbekistan’da anahtar teslimi santral yapmaya gittiğimizde bize çok saygılı davrandıkları. Santralı yaptık, bitirdik, çok da memnun döndük.
Gidilen ülkeye güven vermenin önemine değindi:
- Çalışma arkadaşlarımıza şunu söylüyoruz: Kimseyi aldatma, kimseye aldanma.
Türkmenistan’da bir ara işlerinin yavaşladığı, anımsatılınca şu yanıtı verdi:
- Araba bazen yavaşlar, bazen hızlanır. Bu olağan bir durumdur. Şu anda Türkmenistan’da liman, gübre fabrikası ve hastane işi olmak üzere toplam 2.7 milyar dolarlık proje üstlenmiş durumdayız. Ayrıca, ortaklığımız bulunan tekstil fabrikalarında 7 bin 500 dolayında personel çalışıyor.
Çalık Holding Kurumsal İletişim Direktörü Mehmet Gel, hazırladığı dosyadan bir veriye dikkatimi çekti:
- Türkmenistan’da 22 yılda 100’ün üzerinde projeye imza attık.
Ahmet Çalık, masadaki Ricardo Cordoba’yı işaret etti:
- Türkmenistan’ın Mari kentinde 1600 megavatlık bir santral projesini GE Energy ile birlikte almak üzereyiz. Santralı anahtar teslimi Çalık Enerji yapacak. GE Energy’nin ekipmanları kullanılacak.
Cordoba ekledi:
- Eğer bu işi de alırsak, Türkmenistan’ın kurulu elektrik gücünün yüzde 50’sinde GE Energy’nin ekipmanları kullanılıyor olacak.
Ertesi gün gübre fabrikasının temel atma töreninde Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, masamızdaki Erol Tabanca ve Engin Kale ile o sırada
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un masasında bulunan Çalık’ı işaret etti:
- Böyle başarılı işadamlarımız sayesinde burada Türkiye’nin büyükelçisi olmak insana gurur veriyor. Erol Tabanca’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Polimeks, Türkmenistan’da 20 bini aşkın insanı istihdam ediyor.
Türkmenistan yönetiminin iş verdiği şirketleri titizlikle seçtiğine vurgu yaptı:
- Böylelikle burada işler büyük sorun yaşamadan yürüyor.
Mütevellioğlu’nu dinlerken, Çalık Holding’in Türkmenistan’daki 22 yıllık karnesini düşündüm:
- 22 yılda imza atılan proje sayısı 100’ü aştı...
Bu veri, ortada önemli bir başarının olduğunu ortaya koyuyor...
………….
Burada törenler çok dakik başlar
ÇALIK Holding’e bağlı GAP İnşaat’ın yapımını üstlendiği gübre fabrikasının temel atma töreni için Awaza’daki Yelken Otel’den sabah saat 06.15’te çıktık. 09.15’te Türkmen halılarıyla döşenmiş tören alanına vardık.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un geçeceği protokol yolunun üzerinin kapatılmasıyla oluşan gölge alana sıkıştık. 35 derecenin üzerindeki sıcaklıkta törenin uzamasından ve güneş altında kalmaktan endişe ettik.
Deneyimli Türk işadamları endişemizi gidermeye çalıştı:
- Berdimuhamedov saat 10.00’da gelecek. 15-20 dakika halkoyunlarını izler. Ondan sonra da çadıra geçilir. Çadır klimalı ve serindir. Burada törenler zamanında başlar ve biter.
Dedikleri gibi saat 10.00’da Berdimuhamedov’u taşıyan helikopter indi, tören alanındaki Türkmenler’den ses yükseldi:
- Arkadağ şöhret...
Türk işadamlarından Engin Kale tercüme etti:
- Arkamı yasladığım, dayandığım dağ...
Gerçekten de 15-20 dakika sonra yine Türkmen halılarıyla kaplanmış, Türkiye’den ithal klimalarla iyi serinletilmiş 5 yıldızlı bir otel salonunu andıran çadıra girdik. Önce kısa konuşmalar yapıldı. Sonra temel atıldı. Ardından da çadırın yemek bölümüne geçtik.
Törenin hiçbir aşamasında itiş-kakış olmaması, Devlet Başkanı’nın korumalarının her yaklaşana dirsek atmaması dikkatimizi çekti. Bir Türk işadamı İstanbul’daki
Marmaray açılışı töreninden izlenimini aktardı:
- Marmaray’da iş yapan Japon şirketin üst düzey yöneticileri de törendeydi. Adamlar ezilme tehlikesi atlattılar...
Tören disiplini konusunda Avrupa’dan, ABD’den ders çıkaramıyorsak kendimize yakın gördüğümüz Türkmenistan’ı mı örnek alsak?
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile tanışma.
Gap inşaat sayın Ahmet Çalık Bey Başkanlığında Türkmenistanın Her Karış Toprağına Büyük Tesisler Yapmış Binlerce Kişiye İş İmkanı Vermiştir.Kendini Kutluyor Nice Başarılara Diyorum