Değerli dostlar, öncelikle 2024 yılınızı en içten duygularla kutlamak istiyorum. Yılbaşı gecesindeki mutluluğunuz bütün yıla yayılsın, hiç eksilmesin.

Biz sanayicileri en çok ve sürekli mutlu eden şey de doğal olarak üretim ve ihracatta artışlar sağlamak, daha çok kişiyi işyerlerimize alarak ailemizi genişletmek, ülkemiz ekonomisini büyüterek insanlarımızın yüzünü güldürmektir.

Bu amaçla ‘her koşulda daha çok üretim’ mottosuyla tüm enerjimizi harcamayı sürdürüyoruz.

Koşullar, üretim sevdalıları için hiçbir zaman tam istediği gibi olmaz. Global çapta ortaya çıkan dev sorunlar bütün ülkeleri sarar, olumsuz etkiler ve çalışmalarımızı belli ölçüde aksatır. Neredeyse her zaman karşımıza değişik boyutta sorunlar çıkar ve biz bunları aşmanın bir yolunu buluruz.

Biliyorsunuz, bu köşedeki her yazımda dönemin ekonomik veri ve göstergelerini hatırlatır, yorumlarımı bunlara dayandırırım. Şimdi de 2023 sonu ve 2024 yılı başındaki bazı verileri paylaşmak istiyorum.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı ve sanayinin öncü göstergelerinden olan Türkiye İmalat PMI Aralık’ta 47,4 olarak gerçekleşti. Endeks üst üste altı aydır 50,0 olan eşik değerin altında kaldı. Üretim ve yeni siparişlerde düşüş devam ederken, istihdamda daralma eğilimi durdu. Takip edilen 10 sektör arasında yeni siparişlerini artıran tek sektör gıda ürünleri oldu.

Küresel PMI da, Kasım ayındaki yarım puanlık artışın ardından aralıkta 0,3 puan düşüşle 49,0'a geriledi. Endeksin yıllık ortalaması ise 2022'de 51,2 iken 2023'te 49,2 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası’nın açıkladığı Reel Kesim Güven Endeksi Aralık’ta Kasım ayına göre 0,5 puan azalarak 103,4 seviyesinde gerçekleşti. Bankanın açıklamasına göre reel kesim son üç aydır iç piyasadaki siparişlerin azaldığını bildirdi. Üretim ve ihracat siparişleri azaldı. Ancak, sanayiciler dünyanın durgunluk dönemini geride bırakacağına ve ihracat siparişlerinin artacağına inanıyor.

Bu iki temel göstergedeki zayıflığa karşılık, ihracattan sevindirici bilgiler geldi. Aralık ayı ihracatı yüzde 0,44 artarak 22 milyar 999 milyon dolara, yıllık ihracat da, yüzde 0,64 oranında artarak 255 milyar 809 milyon dolara rekor çıkışlar yaptı.

Hatırlarsanız en ağır pandemi koşullarında bile yazılarımda umutsuzluğun zerresi yer almadı. Çünkü, cesur ve yaratıcı insanımızı, cengaver sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı çok yakından tanıyorum. 2022’nin zorluklarında bile ayakta kalmayı başaran reel sektörümüz, seçimlere kadar hazırlıklarını ve planlarını yapar, seçim sonrası dönemde maraton koşusuna kaldığı yerden devam eder. Yılın ikinci yarısında İmalat PMI, Reel Kesim Güven Endeksinde sıçramalar göreceğimize inanıyorum. İhracatta ise rekorlar kırmayı ve hedefleri aşmayı sürdüreceğiz.

Sanayici dostlarım için 2024 yılının ileride güzel hatırlanacak bir üretim yılı olmasını diliyorum. Sevgi, saygı, mutluluk, bereket ve sağlık dileklerimi gönderiyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner117

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110