Türkiye ekonomisi 2021 sonbaharından bu yana döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlenmeyle başlayan istikrarsızlığa sürüklendi. Dövizdeki her yükseliş bütün üretim süreçlerini etkiledi. Bunun sonucunda başta enerji fiyatları, hammadde olmak üzere bütün girdi maliyetleri yükseldi. Sonuçta Türkiye pandeminin ardından ekonomik darboğaz sürecine girdi.

Bu sayımızda reel sektör temsilcilerine, lojistik uzmanlarına, akademisyenlere yaşadığımız olumsuz sarmalın nedenlerini sorduk, enflasyona ilişkin görüşlerine ve çözüm önerilerine yer verdik.

OSBDER (Organize Sanayi Bölgeleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Üretimin temel girdisi olan enerjide fiyatlar, OSB’lerdeki sanayici için ayrı değerlendirilsin” çağrısında bulundu.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de katıldığı toplantıda “Enflasyonla mücadelede daha fazla gayrete ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. İSO İmalat Sanayi PMI nisan ayında 49.2’ye düştü.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Yatırım yapabilmemiz için öncelikle öngörü sahibi olmalıyız. Önceliğimiz büyüme değil enflasyonla mücadele olmalı” çağrısında bulundu.

Allianz Trade Genel Müdür Yardımcısı Gürcan Köseoğlu, lojistikte yaşanan küresel sorunları, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı giriştiği askeri harekatın etkilerini, konteyner ve navlun fiyatlarındaki artışın nedenlerini dergimize anlattı.

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ökten, yaşanan sorunları Global Sanayici Yazı İşleri Müdürü Giray Duda’ya verdiği röportajda irdeledi. Ökten, “Türkiye için stagflasyon riski yok, enflasyonla mücadele şart” dedi.

Sintek Logistics yöneticisi Onur Atkaya, bölgesel ve global lojistik zincirinde yaşanan sorunları ve gelecekte yaşanabilecek olumsuzlukları Global Sanayici’ye anlattı.

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, yaşanan yıkıcı sarmalı “Fiyatlama mekanizması bozuldu, herkes kendine göre zam yapıyor” ifadeleriyle yorumladı.

Emeritus Prof. Dr. İlker Turan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatını “Putin, eski Rus İmparorluğu özlemi içinde” şeklinde değerlendirdi. Turan, “Türkiye için en iyisi savaşın hızla bitmesi” dedi.

TÜİK, nisan ayı TÜFE ve ÜFE rakamlarını açıkladı. Perakende fiyatlar yıllık yüzde 69.97 arttı, toptan fiyat hareketlerini gösteren Üretici Fiyat Endeksi yüzde 121.8 çıktı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş dış ticaret rakamlarını açıkladı. Muş’un açıklamalarına göre 2022’in ilk 4 ayında dış ticaret açığı 32.5 milyar dolara yükseldi.

‘İçimizden Biri’ köşemizde bu sayımızın konuğu Aksa Jeneratör San. A.Ş. Global Üretim ve Operasyon Genel Müdürü Nazmi Atalay. ÇOSB’deki yeni tesislerinde Endüstri 4.0 standartlarında üretim yapacakları belirten Atalay, “Aksa Jeneratör ürünlerini 176 ülkeye ulaştırıyoruz” dedi.

Yazarlarımız Vahap Munyar, Celal Toprak ve Dr. Ahmet Temiroğlu, özgün analiz ve değerlendirmeleriyle bu sayımızda da sizlerle.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110