Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokolle eğitim sisteminde önemli bir değişikliğe gidildi. Bakanlık ve TOBB arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’nü kapağımıza taşıyarak bu önemli değişikliğe, yeni adıma dikkat çekmek istedik.
Protokol kapsamında toplam 64 bin 716 öğrencinin eğitim gördüğü 81 ildeki 81 meslek lisesinde müfredatı TOBB düzenleyecek. Türkiye genelinde MEB’e bağlı 2 bin 552 mesleki ve teknik Anadolu lisesi mevcut. Protokol başarılı olursa ileride genişletilerek bu okullar da TOBB’a devredilebilir. Yeni uygulama ile 130 bin öğretmen yetiştirilecek. Öğrencilere TOBB üyesi firmalarda staj imkanı sağlanacak. Uygulama ile sanayinin ara eleman sorununa çözüm aranacak, reel sektörün kalifiye eleman sıkıntısı sona erecek. Protokole ilişkin ayrıntılar ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Eyüp Sözdinler’in konuya ilişkin değerlendirmeleri sayfalarımızda.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı OSB Uygulama ve Yer Seçimi Yönetmeliklerinde değişikliğe gitti. Buna göre OSB’ler yatırımcıların arsa tahsis başvurularını 30 gün içinde sonuçlandıracak. Değişiklik detayları derginizde.
‘İçimizden Biri’ köşemizde bu sayıdaki konuğumuz Arçelik A.Ş. Elektronik İşletmesi Ürün Direktörü Veli Ağ. Arçelik’in Çerkezköy OSB’de kurduğu akıllı fabrikaya ilişkin sorularımız yanıtlayan Ağ, yeni nesil fabrikada tüm otomasyon ve robot yazılımlarının Türk mühendisler tarafından yapıldığını söyledi.
TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü, aile işletmelerinin 2018’i nasıl kapattıklarını rakamlarla anlattı. TAİDER’in çalışmaları hakkında bilgi veren Öğücü, aile işletmeleri arasındaki bağları yapacakları etkinliklerle güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün Türkiye ve dünyadaki nükleer santral yatırımlarını Global Sanayici’ye değerlendirdi. Mersin Akkuyu Nükleer Santral çalışmaları hangi aşamada? Sinop’ta yapılacağı belirtilen nükleer santral projesi ne durumda? İğneada için adım atıldı mı?
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Safinaz Erdoğdu, Türkiye’nin dijital dönüşüm adımlarını sizler için irdeledi. Dijital dönüşüm ya da Endüstri 4.0 için Türkiye neler yapmalı? İşletmeler hangi adımları atmalı?
Spor ekonomisti Tuğrul Akşar, Global sanayici Yazı İşleri Müdürü Giray Duda’ya Türk futbolundaki sorunları, açmazları anlattı, borç batağındaki kulüplere çıkış yolunu gösterdi. Akşar, Türkiye Futbol Federasyonu ile Ziraat Bankası arasında imzalanan borç yapılandırma hamlesini iyi niyetli bir çaba olarak niteliyor ve ‘ölü doğan bir çalışma’ olarak gördüğünü belirtiyor.
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, bankanın dijitalleşme çabalarını “Faaliyetlerimizin odağında dijitalleşme var” diyerek anlattı . Şimşek, KOBİ’lere ve ihracata ilişkin projelerini, hedeflerini siz okurlarımız için paylaştı.
‘Gezi’ de Hilal Ünalmış Balkanların İsviçresi: Slovenya’yı yazdı. Akdeniz ile Alp dağları arasındaki bu küçük ülkeyi tanımak isteyenlere çok güzel bir gezi yazısı sunuyoruz.
Global Sanayici’nin 10 yılık yayın sürecinde her sayısında sizlerle olan Vahap Munyar, Celal Toprak ve Dr. Ahmet Temiroğlu özgün analiz ve değerlendirmeleriyle bu sayımızda da okurlarımızla.