Türkiye 10 Mart’tan sonra resmen Korona salgınıyla mücadele takvimine göre şekillenen bir yaşam biçimi ve üretim takvimine göre yaşamaya başladı. Korona virüsüne karşı mücadelede merkezi hükümet çalışanları ve üretici sektörleri kapsayan çeşitli kararlar alarak en az hasarla bu salgını atlama çabası içine girdi.
Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikalar çalışma saatlerini düşürerek ve çalışanların sağlığını titizlikle koruyarak kontrollü bir şekilde üretime devam ettiler. İşte bu OSB’lerden biri olan Çerkezköy OSB de üretimin aksamaması için bir dizi önlem alındı. Bu önlemlerin ayrıntılarını sayfalarımızda bulacaksınız.
Salgını ve salgına karşı verilen Korona mücadelesini değerlendiren ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler kendi üretim bölgelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu röportajımızda, “Alınan kararlar ve toplumsal dayanışmamızla bu salgını en az hasarla atlatacağız” dedi. OSB Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri değerlendiren Sözdinler, “Yönetmelik genel anlamıyla bizim taleplerimizi karşılıyor ancak OSB yönetimlerinin hızını kesecek yeni düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerekir” dedi
Bu salgın Türkiye’de çarpık eğitim sisteminin tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmesine vesile oldu. Eğitimde köklü değişikliklerde geç kaldığı ortaya çıktı. Meslek liselerinin önemi bariz şekilde görüldü. Birçok meslek lisesi salgınla mücadelede kullanılacak malzeme üreterek özverili sağlık ordusuna destek oldu. Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bu destek ordusuna siperli yüz koruyucu maske üreterek katıldı.
ÇOSB’nin katılımcı firmaları yerli yoğun bakım cihazından ilaca, maskeden dezenfektana kadar birçok alanda üretim yaparak Sağlık Bakanlığı’na destek oldular. ÇOSB katılımcılarının neler ürettiğine ilişkin ayrıntılı haberimiz dergimizde.
Salgınla birlikte dünyada ve Türkiye’de ortaya çıkan son ekonomik gelişmelerin röntgenini hem reel sektör temsilcileri hem de akademik çevrelerin görüşlerine başvurarak çekmeye çalıştık. ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, OSBDER ve İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, global stratejist Prof. Dr. Sema Kalaycıoğlu, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ve dijital dönüşümün öncü ismi Ali Rıza Ersoy yeni normali siz okurlarımız için değerlendirdiler.
Havacılıktaki gelişmeleri Musa Alioğlu ayrıntılarıyla irdelerken fuarcılık sektörünün son durumunu İlker Altun rakamlarla ortaya koydu.
Bu salgından Türkiye’de hangi sektör ne kadar etkilendi? Sektör sektör etkilenmelerin dereceleri ne oldu? Kovid-19 kapsamında açıklanan kararlar, teşvikler ve tedbirlerin tümü sayfalarımızda.
Yazarlarımız Vahap Munyar, Celal Toprak ve Dr. Ahmet Temiroğlu özgün değerlendirme ve analizleriyle bu sayımızda da sizlerle.