Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, 2005 yılında seçildiği görevini 12 Mayıs 2015’te yapılacak genel kurulda genç bir ekibe bırakıyor. 10 yılda ÇOSB’yi Türkiye’nin öncü, örnek ve çevreci bir üretim üssü haline getirdiklerini belirten Sarıoğlu, “Katılımcılarımızın daha iyi koşullarda, katma değeri yüksek üretim yapmalarını sağlamak ve küresel rekabet güçlerini artırmak amacıyla görev sürem içinde ÇOSB’de 200 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Uyumlu yönetimimizle, Avrupa standartlarında kurumsallaşmış güçlü bir OSB yarattık” dedi.
ÇOSB’yi Türkiye’nin en iyi üç OSB’sinden biri haline getirdiklerini belirten Sarıoğlu, “Çerkezköy OSB’de faaliyet gösteren 242 fabrikada yıllık 20 milyar dolar ciro elde ediliyor. Bu anlamda çok önemli bir üretim merkeziyiz. Yılık 3 milyar dolar ihracatla ÇOSB aynı zamanda bir ihracat üssü. 3 milyar dolar ihracatın Türkiye’nin 1980 öncesi yaptığı toplam ihracattan fazla olduğunun altını çizmek istiyorum. 60 bin çalışanımızla bir istihdam üssüyüz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2013 rakamlarına göre ÇOSB’deki firmalar 290 patent ve faydalı buluşa imza attı. Bölgede 6 büyük ar-ge laboratuvarı var. Bu anlamda da önemli bir inovasyon merkeziyiz. Yüzde 85 doluluk oranına ulaşan ÇOSB yatırımcılar açısından tamamlanmış altyapısı, İstanbul’a yakınlığı, lojistik imkanlarının zenginliğiyle tam bir çekim merkezidir” dedi.
MODERN İDARİ BİNA VE ÇOK AMAÇLI KONFERANS SALONU
ÇOSB’ye yakışan modern bir idari binaya kavuşturduklarını belirten Sarıoğlu şunları söyledi: “500 kişilik konferans salonumuzla Çerkezköy’ün yanında Tekirdağ ve Trakya’nın büyük bir eksikliğini giderdik. Salonda, konferansların yanı sıra konser, tiyatro ve çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ses geçirmez yalıtımlı stüdyolara sahip salonumuz radyo ve televizyon yayıncılığı da yapılabilecek özelliklere sahip. Yüksek bir akustik özelliğe sahip konferans salonu şirketlerin kullanımına da açık.”
ULUSLARARASI 30 FİRMA VE 13 İLAÇ FABRİKASI
Tekstil, kimya, plastik, metal, lastik, kauçuk, elektrik-elektronik, gıda ve sağlık sektörlerinde pek çok işletmenin olduğu ÇOSB’de uluslararası 30 firmanın üretim yaptığını belirten Sarıoğlu şunları söyledi: “İlaç sektörü açısından mevcut ve yeni kurulan fabrikalarla birlikte bölgemiz yeni bir ivmeyi yakalamış durumdadır. 13 ilaç fabrikasıyla ÇOSB’de bu alanda bir kümelenme yaşanmaktadır. Başta elektrik, doğalgaz ve su olmak üzere, atık su, yağmur suyu, telekomünikasyon gibi pek çok alanda altyapısını tamamlamış örnek bir organize sanayi bölgesiyiz. Görev yaptığım 10 yılda ÇOSB yönetimi olarak katılımcılarımızın en kaliteli, en verimli ve en karlı üretimi gerçekleştirebilmeleri için üstümüze düşen görevleri yaptık. ÇOSB’yi Türkiye’nin yüz akı OSB’lerinden biri haline getirdik. Diğer OSB’lerin bizi rehber olarak görmesinden son derece mutluyuz.”
FİBER OPTİK ALTYAPIYLA DAHA GÜÇLÜ REKABET
ÇOSB katılımcılarının küresel rekabette daha iddialı hale gelmeleri için tüm yatırımları eksiksiz yaptıklarını belirten Sarıoğlu, “Fiber optik altyapımızı tamamlayıp Türk Telekom’la protokol imzaladık. Türk Telekom’dan ses ve geniş bant iletişim desteği alıyoruz. Fiber optik altyapıyla haberleşme, üretim ve hizmet kalitesini yükselttik. Görev sürem içinde öncelikle sanayicilerimizin temiz ve kesintisiz elektrik kullanmalarını sağlamak amacıyla 154 kV Şalt Merkezi yapılarak devreye alındı. Sokak aydınlatmaları için, Türkiye’nin en kapsamlı LED aydınlatma sistemine geçilerek, yüzde 50 enerji tasarrufu sağlandı. Bölge içerisinde SGK Şubesi için yer temin ettik. Böylece sanayici ve çalışan bölge dışına çıkmadan resmi işlerini kolaylıkla halledebiliyor. SCADA sistemimiz devreye alındı. Katılımcıların elektrik, doğalgaz, su tüketimleri uzaktan izlenip faturalandırılabilecek. Bölgemiz güvenlik sistemi için 170 farklı noktaya güvenlik kameraları takılıp 7/24 kesintisiz bir takip merkezi oluşturuldu. Doğrudan Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından otomasyonla kontrol altında tutulan ve denetlenen iki endüstriyel arıtma tesisimizle arıtılmamış bir gram suyu dışarıya vermiyoruz. Bölgemizde kurulu bulunan sanayi tesislerinin tüm atıksuları 350.000 metrekare alanda kurulu bulunan, 7 gün 24 saat çalışan ve günlük 80.000 metreküp atıksu arıtma kapasitesine sahip arıtma tesisimizde arıtılıyor. Çökertme havuzlarında biriken katı atıkları-çamurları doğaya bırakmadan çimento fabrikasında yaktırarak bertaraf ediyoruz. Arıtma tesisimiz; fiziksel, kimyasal, biyolojik arıtma ve çamur susuzlaştırma ünitelerinden oluşmaktadır” dedi.
100.000 FİDAN VE YONCALI BARAJI
ÇOSB’de hava, gürültü ve koku kirliliği değerlerinin Avrupa standartlarında ya da altında olduğunu belirten ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sarıoğlu, “Çevreci anlayışımız gereği Çerkezköy ve çevresine 100.000 fidan diktik. Ayrıca ÇOSB içine de 15 bin fidan diktik. Bir çevreci adımımızda sanayinin yer altı suyu kullanmasına son verecek baraj projemizdir. Trakya’nın yer altı su rezervlerini korumak üzere kendi barajımızı tamamen kendi kaynaklarımızla yapıyoruz. Projesi DSİ’den onaylanan Küçükyoncalı Barajı tamamlandığında baraj kapasitesinin 20 hm3’lük kısmını ÇOSB kullanacak. Su kullanım hakkı 99 yıllığına ÇOSB’nin olacak” dedi.
ÇOSB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ve ÇOSB ÜNİVERSİTESİ
Sarıoğlu ÇOSB’de yapılan çalışmaları anlatmayı şöyle sürdürdü: “Bölgemizdeki sanayicilerin kalifiye ara eleman ihtiyaçlarını karşılamak için 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni açtık. Halen 4 bölümde kolej seviyesinde eğitim veren lisenin 32 derslikli tam donanımlı yeni modern binası ve atölyeleri tamamlanmak üzere. Planlayıp hayata geçiremediğimiz ÇOSB Üniversitesi’ni göreve gelen arkadaşlarımız gerçekleştirecektir. Namık Kemal Üniversitesi ile katılımcılarımızın çalışanlarına yönelik Bölgemizde Tezsiz Yüksek Lisans Programları gerçekleştiriyoruz. İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi’yle Ar-ge çalışmaları için protokol imzaladık. Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ile işbirliği içinde çalışmalar yapıyoruz. KalDer, Trakya çalışmalarını ÇOSB’deki ofisten yürütüyor.”
Kapaklı ve Çerkezköy’deki ilk ve orta öğrenim öğrencilerine çeşitli dallarda uygulamalı eğitim verdiklerini belirten Sarıoğlu, “Biz sadece bir OSB değiliz. Aynı zamanda birçok sosyal sorumluluk çalışması yapıyoruz. ÇOSB tarafından, milli bilinci güçlendirmek adına her yıl ortaokul ve lise öğrencileri arasında ödüllü resim ve kompozisyon yarışmaları düzenliyoruz. Her yıl engellilere yönelik ‘Gülen Yüzler’ pikniği yapıyoruz. SGK, İŞKUR, Emniyet, jandarma, engelliler derneği, 112 Acil Servise hizmet binası yapıyoruz ya da yer sağlıyoruz” dedi.
SANAYİ ODASI ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERECEĞİM
ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sarıoğlu, yeniden aday olmama kararını şöyle açıkladı: “Biliyorsunuz Tekirdağ Sanayi Odası kurma çalışmalarımız var. Tekirdağ’da 1450’si büyük sanayi kuruluşu olmak üzere toplam 1.700 işletme mevcut. Bu sayıda ve büyüklükte sanayi kuruluşuna sahip bir ilde Sanayi Odası olmaması büyük bir eksiklik. Başlattığımız Sanayi Odası çalışmalarında sonuca ulaşmak için bundan sonra bütün dikkatimi bu noktada toplayacağım.”