Öne Çıkanlar ÇOSB Habertürk Bakış programı Çerkezköy OSB KOSGEB BAŞKANI CEVAHİR UZKURT Technocast

Cumhuriyet’in 100. Yılında üretim, ihracat ve istihdam üssü ÇOSB

ÇOSB, Türkiye’de 1960 yılından itibaren uygulanmaya başlanmış olan planlı kalkınma hareketi doğrultusunda hızlı büyüme ve sanayileşme hedeflerine yönelik düzenli sanayileşme modellerinin ilk uygulama alanlarından biridir.

Çerkezköy’ün 1971 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Kalkınmada Öncelikli Yöreler kapsamına alınması ve daha sonra Organize Sanayi Bölgesi kurulması kararıyla birlikte, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB), Trakya’da sanayileşme hareketinin başlangıç noktası olmuştur.

ÇOSB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ÇOSB Müteşebbis Heyeti arasında imzalanan 25/12/1975 gün ve 42863 sayılı protokol ve taahhütnameye uygun olarak 06/01/1976’da kurulmuştur. 47 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, üretimde köklü geleneğe sahip pek çok yerli -yabancı firmaya ev sahipliği yapmaktadır. Halen farklı sektörlerde faaliyet gösteren bölge fabrikalarında 80.000 kişiyi aşkın çalışan istihdam edilmektedir.

ÇOSB olarak bölgede bulunan katılımcı firmalara başta imar, altyapı ve çevre hizmetleri olmak üzere, elektrik, su, doğalgaz temini, ortak endüstriyel atık su arıtma tesisi, itfaiye hizmetleri sunmakla birlikte, sosyal gereksinimleri destekleyecek şekilde, bölgenin bünyesinde bulunan mesleki ve teknik anadolu lisesinde fabrikaların ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücüne yönelik öğrenci yetiştirilmesi, spor tesisi, zihinsel engellilere yönelik istihdam sağlama proje uygulaması, özel istihdam bürosu, inovasyon merkezi çalışmaları ve katılımcı firmalara yönelik sosyal-kültürel etkinlikler düzenlenmesi vb. hizmetler sağlanmaktadır.

ÇOSB, “Temiz Enerji, Temiz Çevre, Temiz Üretim” anlayışı ile bölgedeki tekstil, kimya, kauçuk, plastik, metal, elektronik, eczacılık, kağıt, gıda vb. pek çok sektöre hizmet etmektedir. Bu hizmetleri 1.273 ha alanda, 44’ü yabancı toplam 295 katılımcı firmaya vermektedir.

ÇOSB, sahip olduğu teknik ve kurumsal altyapısı ve bölge içindeki katılımcı firmalarına verdiği örnek hizmetler sebebiyle, yurt içinden ve yurt dışından yatırımcı firmaların odağındadır.

ÇOSB bünyesinde üretim yapan firmaların gerek ciro ve gerekse yıllık 3,6 milyar USD’ı aşkın ihracatı ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Bu firmalardan başta Avrupa birliği ülkeleri olmak üzere, Türki Cumhuriyetlere, çeşitli Arap ülkelerine ve ABD’ye ihracat yapılmaktadır.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2022 verilerine göre ilk 1000’ e giren bölge firma sayısı 31 olup, ayrıca İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2022 verilerine göre ilk 500’de 19 ve ikinci 500’de 17 bölge firması yer almaktadır.

Tekirdağ’da bulunan toplam 54 AR-GE Merkezinin 27’si ve toplam 13 Tasarım Merkezi’nin 4’ünün ÇOSB’deki fabrikalarda bulunması ve bu merkezlerde 1000’i aşkın kişinin çalışmakta olması bölgenin gelişim potansiyelini gösteren en önemli göstergelerdendir.

2018 yılından başlayarak çalışmalarını Stratejik Planlama kapsamında yürüten ÇOSB Bölge Müdürlüğü, önümüzdeki dönemler açısından gelişme eksenlerini “Dijitalleşme”, Sürdürülebilirlik” ve “Yeşil OSB” olarak belirlemiştir.

Coğrafi ve idari yönden iki ilçeye bağlı olan ÇOSB’de bulunan fabrikalarda çalışmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinden göç eden kişilerin yaşama alanı ağırlıklı olarak Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri olup, bu iki ilçe Tekirdağ’ın en çok göç alan ilçelerindendir. ÇOSB, özellikle bu iki ilçenin sosyal ve ekonomik gelişimine önemli kaynak teşkil etmektedir. Nüfus artışı ile birlikte sosyal ve ekonomik ihtiyaçların da hızla arttığı yaşam alanları açısından ÇOSB, sürdürülebilir değerler yaratan bir kurum olmak vizyonuna uygun şekilde toplumsal yatırımlar (okul, hastane…) ve sosyal sorumluluk çalışmalarını sürdürmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner117

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110