Öne Çıkanlar Ali Yerlikaya ÇOSB Dijital Dönüşüm Atölyesi Türkonfed Doç. Dr. İzak Atiyas İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU

Çerkezköy OSB Yeşil OSB oldu

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) bir süredir yürüttüğü Yeşil OSB olma çalışmalarında büyük bir başarıya imza atarak ‘Yeşil OSB’ unvanı aldı. Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) tarafından yapılan denetimleri başarıyla tamamladıklarını belirten ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Çerkezköy OSB olarak, ‘Köklü, Öncü, Yenilikçi’ mottomuz doğrultusunda çevreci yaklaşımımız zaten biliniyordu. Buna ek olarak da bir süredir yürüttüğümüz çalışmalarla Yeşil OSB olarak bunu taçlandırdık.” dedi.

SÜREKLİ GELİŞİM PRENSİBİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) birlikte hazırladığı Yeşil OSB Belgelendirme Başvuru Rehberi yayımlanmıştı. Yeşil OSB uygulamasının amacının ülkemizdeki organize sanayi bölgelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda ‘Sürekli Gelişim’ prensibiyle uluslararası standartlara ulaşmasını sağlamak olduğunu belirtmek gerekir.” dedi.

GELECEK İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAÇLAR

Açıklamasının devamında, Sözdinler, “Yeşil OSB Sertifikasyonunun detayını incelediğimizde; gerek OSB Yönetimlerinin, gerekse de OSB’de faaliyet gösteren firmaların yönetimsel ve izlemeye ilişkin performanslarının artırılması, su, atık su, diğer atık ve kaynakların yönetimi için sürdürülebilir araçlar sağlanması ve OSB’lerin karbon ve su ayak izlerini en aza indirerek çevresel performanslarının artırılması, iklim değişikliği sorunları ile çevre üzerindeki yerel ve küresel etkilerin ele alınması, toplumun ve çalışanların ihtiyaçlarını ele alarak sosyal performansın iyileştirilmesi, OSB yöneticileri ve işletme sahipleri için ekonomik performansın artırılması hedeflerini görmekteyiz.“ ifadelerini kullandı.

YEŞİL OSB NEDİR?

Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler, Yeşil OSB’nin tanımıyla ilgili de bilgiler paylaşırken, “Yeşil OSB kavramı kısaca, ‘çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde Türk Standartları Enstitüsü tarafından sertifikalandırılan OSB’leri’ ifade etmektedir. Bu noktada TSE tarafından kurulan sertifikasyon sistemine göre; sürdürülebilirlik performansını ölçen parametreler üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda gerekli puanı toplamayı başaran OSB’ler Yeşil OSB sertifikası alabilmektedir.” şeklinde konuştu.

40 BAŞLIKTA DENETLEME

Yeşil OSB sertifikasını almak için ön başvuru aşamasında 6 kriterin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Sözdinler, “Ardından OSB’nin Sera Gazı Envanter Raporu hazırlanmakta, bu rapor TSE tarafından doğrulandıktan sonra Yeşil OSB Belgelendirme Başvuru Rehberinde yer alan 40 konu başlığı altında TSE yetkilileri, ilgili OSB’yi denetleyerek puanlama yapmaktadır. Rehberde yer alan objektif kriterler çerçevesinde yeterli puana erişebilen OSB’ler Yeşil OSB Sertifikası almaktadır.” bilgisini paylaştı.

EN ACİL SORUN: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Sözdinler iklim değişikliği sorununa da değinerek, “Bilindiği üzere; iklim değişikliği dünyamızın karşı karşıya olduğu en acil sorunlarından birisidir. İklim değişikliği açısından en kötü sonuçların küresel ısınmayı 1,5 oC’ye sınırlandırarak önlenebileceğini göstermektedir. Bu sebeple endüstriler, verimlilik ve karlılığı en üst düzeye çıkarırken ekolojik ayak izlerini azaltmaya odaklanmaktadır.” dedi.

YEŞİL OSB OLMANIN AVANTAJLARI

“Yeşil Organize Sanayi Bölgeleri, ekonomik büyümeyi çevresel sürdürülebilirlikle birleştirmektedir.” diyerek konuşmasını sürdüren ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler, “Bu haliyle, Yeşil OSB çalışmasının ülkemizi ve dünyamızı gelecek nesiller için koruyarak ekonomik refaha ulaşmanın mümkün olduğunu gösteren bir umut ışığı olduğunu görüyoruz.

Yeşil OSB olmanın şu faydalarının da bulunduğunu özellikle ifade etmek isteriz:

- Sürdürülebilirliğin her alanda önem kazandığı günümüzde OSB faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak için kapsayıcı bir yaklaşım getirmesi

- Doğal kaynakların verimli kullanımı

- Firmaların daha sürdürülebilir ve çevreci aksiyonlar almasını sağlamak yönünde motivasyon sağlaması

- Bölge halkının sosyal, ekonomik ve çevresel çıkarlarının korunması

- Kurumsal itibarın yükselmesi

Bunlara ek olarak Bakanlığımız Yeşil OSB tanımını 4562 sayılı OSB Uygulama Yönetmeliğinde de tanımlayarak, OSB’lerini teşvik etmektedir.” ifadelerini kullandı.

“KATILIMCI FİRMALARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Konuşmasının sonunda iş birliği ve destekleri için katılımcı firma ve TSE yetkililerine teşekkür eden Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler, “ÇOSB, Yeşil OSB Belgelendirmesinin sağlanabilmesi için TSE tarafından denetlenmiş ve gerekli başarı ölçütlerini sağladığı için Yeşil OSB olma unvanını kullanma hakkını kazanmıştır. TSE denetimlerinde gerek kurumsal bilgilerimiz ve gerekse katılımcı firmalarımız tarafından sağlanan belgeler kanıt doküman olarak kullanılmıştır. Bu çerçevede katılımcı firmalarımıza iş birliği ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza Organize Sanayi Bölgelerinin sera gazı emisyonlarını azaltarak, sanayimizin yeşile ve sürdürülebilirliğe yönelik ilerlemesi için başlattığı bu proje için ve TSE yetkililerimize denetimlerde gösterdikleri yapıcı ve geliştirici çabalarına çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BİR GELECEK TEMENNİSİ

Sözdinler, “Çevreye duyarlı, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi alanlarının oluşturulmasına katkı sağlayacak Yeşil OSB anlayış ve uygulamalarının gelişerek devam etmesi yönünde inancımızı belirtirken, Yeşil OSB sertifikası kazanmış bir OSB olarak tüm sanayicilerimize ve paydaşlarımıza sağlıklı bir gelecek dileriz.” temennisinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner117

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110