İstanbul Ticaret Odası (İTO) çok önemli yeniliklere imza atmış Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri. Dünyaca bilinen bir oda. 500 bini geçen sayısı ile belki de dünyanın en fazla üyeye sahip kurumlarından biri olarak bilinir. Tarihi kökleri bir asrı geride bıraktı.

Odanın efsane başkanları var. Rahmetli İbrahim Çağlar bu efsane başkanlar arasında yer aldı. Çağlar’ın başkanlığı sırasında şimdiki Başkan Şekib Avdagiç ile birlikte önemli projelere imza attı.

Bu ikili bir yönetim toplantısı sırasında gençlerin girişimcilik konusunda önünün açılmasının önemi üzerinden dururlar. Bunun nasıl yapılması gerektiğini konuşulur ve bir başka İbrahim’e görev verilir. İbrahim Elbaşı bunun üzerine çalışmaya başlar. Kısa süre içinde bilginin üretime evrilmesinin önünün açılması beklentisini tespit eder. Elbaşı bu beklentiyi İstanbul Ticaret Odası’nın adına uygun şekilde projeye dönüştürür. Bilginin ticarileştirilmesi gerektiğini üzerine bir rapor sunar İTO yönetimine...

İşte kısa adı BTM olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi böyle doğar. Önce çalışmalar Eminönü’nde İstanbul Ticaret Üniversitesi içinde yapılır. Kısa sürede genç girişimciler, startuplar bu merkeze büyük ilgi gösterir. Ve ayrı bir yere geçilir.

Yeni yerde ilk toplantılardan birini yapma şansımız olmuştu o günlerde… Bir kitap tanıtım toplantısı için BTM’de buluştuk. Söz konusu kitap olunca ev sahipliğini İTO Başkan Vekili İsrafil Kuralay yaptı buluşmanın.

Çok sayıda gazeteci ve sivil toplum önderinin merkezde buluşmasını fırsat bilen Genel Müdür İbrahim Elbaşı gece-gündüz genç girişimcilere hizmet veren bu BTM’yi anlatma şansı buldu Anlatımı tüm gün açık olması ve koltukların rengi dışında çok anlaşılmadı ama yine de bu çalışmanın çok önemli olduğu noktasında görüş birliğine varıldı. Çünkü başka bir örnek yoktu. Ne teknoparklara, ne de ar-ge merkezlerine benziyordu BTM… Sonrasında yeni icatlar ortaya çıkıp birbiri ardına ödüller verilince BTM’nin önemi kavrandı. Hatta birçok kurum ve kuruluş BTM benzeri merkezler açma girişimlerini başlattı.

BTM örnek oldu… Ve aradan beş yıl geçti… Aslında beş yıl çok uzun değil. Bu sırada İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve yönetim bu merkeze büyük ilgi gösterdi. Yoğun iş temposuna rağmen mesele BTM olunca akan sular durdu. Neredeyse her etkinliğine katıldı Şekib Avdagiç BTM’nin…

Sonra birbirinden ilginç isimler yönetimi girdi. Mesela Türkiye’nin en inovatif iş insanlarından Murat Kolbaşı yönetimde görev aldı. Zaman ayırdı, BTM’yi çok önemsedi Murat Kolbaşı… Genç girişimcilerin buluşlarının ticarileşmesi için çaba sarf etti. Aynı şekilde Şekib Avdagiç gençlerle bire bir ilgilendi. Yaptıkları projeleri dinledi.

BTM, İstanbul Ticaret Odası tarafından yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşerek ülkemize katma değer sağlaması amacıyla kurulmuştu. Beş yılda onlarca projeyi hayata geçirip bu işlevini fazlasıyla yerine getirdi. BTM eğitim verdi, mentor desteği sağladı. Girişimcileri yatırımcılarla buluşturdu. Ofis imkanı sağladı. İTO bünyesindeki 81 Meslek Komitesi ile hatta binlerce İTO üyesi ile girişimcileri eşleştirdi.

Ve BTM 5 yıllık süreç içerisinde sınırını aştı. Yatırımcılara yönelik de hizmetler sunmaya başladı. Coğrafi sınırları da aştı BTM, ABD’den Mozambik’e, Güney Afrika’dan Avrupa’ya dünyanın birçok bölgesinde aktif çalışmalar katıldı Dünyada bir ticaret odası tarafından kurulan ilk startup merkezi olma özelliği taşıyan BTM ile ilgili Şekib Avdagiç’in verdiği şu bilgiler çok çarpıcıydı:

*BTM olarak, 2021’de 172 yatırım eşleştirmesi gerçekleştirdik.

*Bir başka ifadeyle 172 girişim ile 172 yatırımcıyı buluşturduk.

*Yine bu zamana kadar 1 milyar liraya ulaşan toplam BTM girişim değerlemesi yapıldı.

*Bunu 1.5 milyar liranın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

*Nihai hedefimiz ise, 2022’de BTM’den bir Unicornyani bizim tabirimizle bir Turcorn çıkmasını sağlamak…

Evet hepimizin her sohbette dile getirdiği hayali yani bizden de bir Facebook benzeri sosyal medya ağı çıksa beklentisini Şekib Avdagiç hedef olarak belirledi. Hayalin hedef olması gerçekleşme olasılığını çok yukarı çeker. Şimdi hepimiz o hedefin gerçekleşmesini bekliyoruz. İş önce gençlerde, sonra BTM’de, sonra da yatırımcılarımızda…

Celal Toprak Türkiye gazetesinde günlük ekonomi yazılarına başladı

Türkiye’de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, TGRT Haber Ekonomi Müdürü ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak Türkiye Gazetesi’nde günlük ekonomi yazılarına başladı. Ekonomi gazeteciliğinin tecrübeli ismi Celal Toprak yazılarında iş dünyası kulisleri, ekonomi dünyasındaki ilginç olaylar, sosyal sorumluluk projeleri, yeşil ekonomideki son gelişmeler gibi konuları ele alacak. İhracatçı birliklerindeki gelişmeler ile oda ve borsaların çalışmalarına da yer verilecek yazılarda sivil toplum örgütlerinin yaptıkları çalışmalara da destek verilecek. Global Sanayici dergisinin 13 yıldır her sayısında derinlikli yorum ve analizleriyle yer alan Toprak, çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazıları yazmış ve birçok ödül almıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110