İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosu Monica Schmutz Kırgöz, Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Doğan Taşkent ile İsviçre Dış Ticaret Yatırım Ofisi Direktörü Mehmet Yıldırımlı, şu mesaj için aynı masanın etrafındaydı:
- İsviçre’de yatırım yap, dünya çapında oyuncu ol.
Sohbet sırasında çocukluğu İsviçre’de geçen Mehmet Yıldırımlı’nın özgeçmişinde bir önceki görevi dikkatimi çekti:
- Swisnex Şanghay-Çin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı (2010-2013)...
Çin’de 3 yıl süren görevini biraz açtı:
- İsviçre’nin Çin’deki “Bilim Konsolosu” denebilecek bir görev yaptım.
İsviçre’nin “Bilim Konsoloslukları”nın ABD, Brezilya ve Çin’de olduğunu belirtti:
- Şanghay’da iken İsviçre’nin araştırmacılarını, bilim insanlarını, kısacası “beyinlerini” Çin’de ortak çalışabilecekleri insanlarla buluşturuyordum.
Eğitimine baktım:
- Komünikasyon Mühendisliği (Ecole d’Ingenieurs du Canton de Vaud HEC-Lozan Üniversitesi), Medya Yüksek Okulu değişimi (Stuttgart-Almanya-1 yıl), MBA International Management, Business Schools, SIMT Stuttgart-Almanya/SDA Bocconi Milano-İtalya/EM Lyon-Fransa, Sanat ve Dizayn Yüksek Lisansı (Art Academy Basel-İsviçre)
Bildiği dillere göz attım:
- İsviçre Almancası, Almanca, Türkçe, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve biraz Çince...
Monica Schmutz Kırgöz araya girdi:
- Nüfusumuz 7 milyon... Biz dünyanın en parlak beyinleriyle bağlantıda olmaya odaklıyız. Türkiye’de de bunu yapmak istiyoruz.
Yıldırımlı, mevcut görevine döndü:
- Şimdiki görevimde hedefim, Türkiye ile İsviçre arasında sıkı işbirliği bağlantılarının gelişmesini sağlamak.
- İstanbul’da da bir “İsviçre Bilim Konsolosluğu” açılır mı?
- Kısa vadede gündemde değil.
Yıldırımlı ile konuşurken, önceki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün girişimlerini anımsadım:
- Ticaret Müşavirliği, ticaret ataşeliği gibi bilim alanında da bu adımları atacağız. Türkiye’nin çeşitli ülkelerde “Bilim ataşeleri” olacak.
Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı kurulurken, ilk başkanı Alparslan Korkmaz, İsviçre’deki benzeri bir görevden transfer edilmişti...
Görevde bulunduğu dönemde önemli işlere imza attı, arkasından gelen ekip, bayrağı daha yukarı taşımak için çalıştı, çalışıyor...
“Bilim Ataşelikleri” konusu hâlâ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gündeminde ise, Mehmet Yıldırımlı’nın deneyimlerinden yararlanılabilir değil mi?
3 karton sigara için ceza ödedim
İsviçre Dış Ticaret Yatırım Ofisi Direktörü Mehmet Yıldırımlı, Çin’de “Bilim Konsolosluğu” görevini yürüttüğü dönemde Şanghay’dan İsviçre’ye dönerken havalimanından 3 karton sigara aldı. Alırken şunu düşündü:
- Çin’de sigara İsviçre’ye göre daha ucuzdu. 3 kartonu yolcu beraberinde götürmeme kimse birşey demez sanırım.
İsviçre’ye vardığında 3 karton sigara gümrük görevlilerinin gözünden kaçmadı:
- 3 karton sigarayla İsviçre’ye giremezsiniz. Size ceza keseceğiz.
- “Bilim Konsolosuyum” deseydiniz belki izin verirlerdi...
- Öyle bir durum söz konusu bile değildi. Cezamı ödedim.
Zengin Rus gelip köyümüzü almasın
İsviçre Dış Ticaret Yatırım Ofisi Direktörü Mehmet Yıldırımlı, bazı Türkler’in İsviçre’de gayrimenkul aldığını belirtti:
- Eskiden gayrimenkul alımı konusunda yabancılara kota vardı. Bir gayrimenkulden en fazla yüzde 20 pay alınabiliyordu. Şimdi yüzde 100’ünü almak mümkün.
İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosu Monica Schmutz Kırgöz ek bilgi verdi:
- 2-3 yıldır gayrimenkulde kota kalktı. Ancak, yine de bazı kantonlar kota uygulamayı sürdürüyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşlarına kota yok. Ayrıca, İsviçre’de şirket kuranlara da kota uygulanmıyor.
Mehmet Yıldırımlı, kotanın arkasında yatan gerekçeye değindi:
- İsviçre’de yerel halk, “Rus zengin gelip parayı bastırıp benim köyümü, kasabamı toptan satın almasın. Tümünü almasa da hakimiyet onlara geçmesin” diye düşünüyor. Ülkeyi yönetenler de özellikle köy ve kasabalarda “yerel kültür”ün kaybolmasını istemiyor.