Bu sayımızda, Çerkezköy OSB’nin değerli katılımcılarından birisi olan Vetaş Plastik’i satırlarımıza aktardık. Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Kahya, Vetaş Plastik hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
- Sayın Veysel Kahya, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak Vetaş Plastik’i bize tanıtır mısınız?
- 2001 yılında İstanbul, Güneşli bölgesinde 5000 m2 kapalı alan üzerine Orhan Aydın ve Veysel Kahya tarafından kurulan Vetaş Plastik, kurucularının deneyim ve bilgileri doğrultusunda üretime başladı.
2007 yılında Vetaş Plastik Avrupa pazarına açıldı. Müşterilerine yüksek kalitede ve dünya standartlarında hizmet vermek, üretim kapasitesini arttırmak ve ürün ağını genişletmek için Çerkezköy-Tekirdağ bölgesinde yeni bir yapılanmaya gitti. 13.000 m2’si kapalı alan olmak üzere toplam 16.000 m2’lik bir alan üzerinde yeni bir üretim tesisini devreye aldı. Bugün, esnek ambalaj üretiminde en son teknolojilerin kullanıldığı yeni tesisinde dünya standartlarında ürünler sunuyor.
Kuruluş değerlerindeki standart, kalite, sürat ve süreklilik ilkelerinden üretim ve hizmet anlayışını, iş ortaklarına “doğruya ve çözüme dayalı interaktif iletişim” perspektifinde ileten Vetaş Plastik, ürettiği ürünlerinin yüzde 50 sini çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
SEKTÖRÜMÜZDE İHRACATTA 5. SIRADAYIZ
Türkiye’deki esnek ambalaj üretimi yapan tüm firmalar arasında 2020 yılında ihracat sıralamasında 9.sırada ve 2022 de 5. sırada yer alarak, ülkemiz adına yaptığımız ihracat ve katkılardan dolayı gurur duymaktayız!
Esnek ambalaj kategorisinde iç pazar ve dış pazar talep hassasiyetlerini dikkate alarak üretime devam ediyoruz. İnsani değerleri, gelişen teknoloji ve sürdürülebilirliği esas alıyoruz.
Yenilikçi olmak anlayışı ile firmamızın ürün yelpazesini trendlere göre şekillendiriyor ve çözümler sunuyoruz. Dünyadaki en son gelişmeleri takip ederek üretim sistemimizi yenilemekteyiz. Rekabetçi bir yaklaşımla içinde yer aldığımız ambalaj endüstrisinin gelişimine katkıda bulunuyor, hem hammadde tedariğinde hem de üretim faaliyetlerinde çevreyi önceleyen bir yatırım süreci yönetiyoruz.
ŞEFFAF, RENKLİ, TEK VE ÇOK KATLI FİLM/AMBALAJ ÜRETİYORUZ
- Üretim tesislerinizde ne tür üretimler var? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?
- Orijinal ve geri dönüştürülmüş hammaddelerden Mono ve Coex Makinalarımızda PE ve PP hammaddelerden baskılı, baskısız, şeffaf, renkli, tek katlı ve çok katlı film/ambalaj üretmekteyiz.
Ürün Gruplarımız arasında endüstriyel ambalajlar - tekstil - medikal - gıda - e-Ticaret ve mağaza ambalajları ön sıradadır.
160 ÇALIŞANIMIZ VAR
- Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?
- Sektörümüzün lider şirketlerinden birisi olarak üretim kapasitemiz aylık 1.200 tona ulaşıyor. Bu üretimi, 160 dolayındaki çalışkan, istekli, bilgili personelimizle yapıyoruz.
Gururla söyleyeyim ki üretimimizin yüzde 50’ye yakınını ihraç ediyoruz.
2024 YILINDA DEVREYE ALACAĞIZ
- Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Vetaş Plastik hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnek verir misiniz?
- Firmamızın yürütmüş olduğu proje ile üretimdeki makinaların birbiri ile haberleşmesi projesi yürütülmekte olup 2024 son çeyrekte devreye almayı planlıyoruz.
KYOTO PROTOKOLÜ YÖNÜNDE ADIMLAR ATIYORUZ
- Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız?
- Avrupa ülkelerinin Plastik Ambalaj ürünlerinde geri dönüştürülmüş hurda plastikten kullanım gerekliliği kapsamında firmamız RCS belgesi almıştır.
Türkiye'nin de imzaladığı Kyoto protokolü, karbon yükünün 1990 yılına göre yüzde 5.2 oranında azaltılmasını öngören bir anlaşmadır. Biz de bu doğrultuda adımlar atmaktayız.
Üretimimizde tüketilen enerjinin yüzde 30’unu kendi fabrika binamızdaki GES (Güneş Enerji Santrali) ile karşılamaktayız, ayrıca karbon ayak izini azaltmak, sera gazlarının salınımını önleme noktasında da kullanılan şirket araçlarının elektrikli kullanımına ve dönüştürülmesine başlandı.
- Üniversite sanayi işbirliği için üniversiteler ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?
- 2024 yılında Ar-Ge bölümünün kapasitesini arttırarak üniversiteler ile iş birliği yapmayı planlıyoruz.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ DESTEKLİYORUZ
- Hangi sosyal sorumluk projesini yürütüyorsunuz?
Üniversite öğrencilerinin eğitim ve akademik gelişimlerinde desteklerimizi sürdürmekteyiz.
- Sayın Veysel Kahya, hobilerinizi öğrenebilir miyiz?
- İş dışındaki zamanımı çeşitli etkinliklere ayırıyorum. Yüzme, futbol, yürüyüş, doğa gezileri, okuma ve araştırmalar hobilerimin içinde ön sıralarda yer alıyor.
- Güncel özgeçmişinizi bizimle paylaşır mısınız?
- 1984 yılında Artvin’den İstanbul’a eğitim amacı ile geldim. 1988 yılına kadar plastik atölye işletmeciliği yaptım. 1989’dan 1999 yılına kadar maliye bakanlığında KDV iade servisinde şef olarak çalıştım. 1999 yılında istifa ederek 2000 yılı sonuna kadar hammadde ithalatı ve yurtiçi satış faaliyetlerinde bulundum. 2001 yılında ortağım Orhan Aydın ile beraber Vetaş Plastik şirketini kurdum.