Öne Çıkanlar ÇOSB Habertürk Bakış programı Çerkezköy OSB KOSGEB BAŞKANI CEVAHİR UZKURT Technocast

TESLA ve CERN'e yüksek ısıya dayanıklı malzeme üretiyoruz

Avrupa’nın ve dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinin başta aydınlatma plastikleri olmak üzere birçok plastik aksamının tedarikçisi olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) önemli kuruluşlarından MTN Plastik, CERN’e (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) ve elektrikli otomotiv üreten ABD’li yeni nesil şirket TESLA’ya da plastik parça ihracına başladı. ÇOSB’de farklı üretimi ile dikkatleri üzerinde toplayan MTN Plastik’in Genel Müdürü Metin Güler’i bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizde ağırladık. Güler, yeni projelerini ve MTN Plastik’i ‘Global Sanayici’ye anlattı.

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi katılımcısı olarak faaliyet gösteren MTN Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti. fabrikasını bize tanıtır mısınız?

- MTN Plastik 1995’te bir mühendislik firması olarak faaliyete geçti. Toplam 320 kişilik istihdamıyla yılda 15 milyon Euro cirosuyla yoluna devam etmektedir. Firmamız otomotiv, beyaz eşya, savunma ve havacılık gibi sektörlerdeki üreticilere özel kalıp teknolojileri geliştiriyor ve bunları üretime uyarlıyor.

MTN Plastik, ilk 10 yılda daha çok plastik enjeksiyon kalıp yaparak faaliyetine devam etti. Daha sonraki yıllarda da yaptığı kalıplardan plastik parça üreten bir firma oldu. Son 8 yıldır da üretimimize bu şekilde devam ediyoruz. Bir grup firmasıyız. Her yıl büyüyen bir firmayız. Kalıp kısmında yüzde 60’lık ihracat, plastik kısmında da yüzde 10’luk ihracat yapan bir firmayız.

► MÜŞTERİLERİN ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ

MTN, kendisini sürekli geliştirmesi, yeniliklerdeki öncü rolü, dinamizmi, hızlı ve kaliteli imalatıyla, birçok önemli projede müşterilerinin çözüm ortağıdır. MTN, tasarım ve imalatta toplam kaliteyi ve dolayısıyla eksiksiz müşteri memnuniyetini hedeflemektedir. Bu amaçla ürünlerin tasarım ve imalatta en yüksek kaliteye ve estetik kriterlerine uygun olarak daha kısa sürede ve daha az maliyetle imalatını sağlayacak proje ve imalat organizasyonlarını başarıyla gerçekleştiriyor. Çıkış noktamız sadece rekabetçi piyasa koşullarının içinde var olmak değil, sürekli yenilik ve gelişim anlayışıyla hem firmamızı hem de sektör standartlarını hep daha ileriye taşımaktır. MTN imzasını taşıyan pek çok önemli ve başarılı projenin arkasındaki temel felsefe budur.

► TESLA’YA DA PLASTİK AKSAM ÜRETİYORUZ

-Ne tür üretimler yapıyorsunuz? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?

-MTN Plastik tesislerinde, otomotiv, beyaz eşya ve savunma havacılık ve özel plastik uygulamaları var. Her yıl 2 - 3 tane Ar-Ge projesini hayata geçiriyoruz. Sektörde sürekli yenilik yapıyoruz. Yeni ihtiyaçları karşılayan, kendimize özgü çözümler üreten Ar-Ge yapan yenilikçi bir firmayız. Birçok yenilikçi ürünümüz var. Örneğin komple plastik bira fıçısını Belçika’ya ihraç ediyoruz. Bu ürün tamamen bizim geliştirdiğimiz bir üründür. Plastik bira fıçısını ÇOSB’deki tesisimizde üretiyoruz. Bütün otomotiv markalarına Mercedes, BMW, Audi, Toyota, bunlara plastik aksam zaten yapıyorduk. Şimdi TESLA bu işin içine dahil olacak. Bütün otomotiv üreticilerinehem kalıp hem de plastik parça üretiyoruz. CERN’e çok özel, yüksek ısıya dayanıklı malzemeler üretiyoruz.

► KAĞIT KULLANIMINI MİNİMUMA İNDİRECEĞİZ

-Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde MTN Plastik hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?

- Özellikle dijitalleşme konusunda kağıt kullanımını minimumda tutacak, hatta hiç kullanılmadan firmayı yönetme felsefemiz var. Bu çerçevede şu anda tamamen Almanya’da aldığımız bir yazılımın yerli olarak bize entegrasyonunu yapıyoruz. Kendi yazılım departmanımızla bunların aktif hale gelmesini sağlıyoruz. Dijitalleşmeye yüzde 100 önem veriyoruz. Sahada da birebir bunu uyguluyoruz.

► CERN’E ÇOK ÖZEL MALZEMELER ÜRETİYORUZ

-Ürün Geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız? CERN’e ve TESLA’ya plastik parçalar ihraç ettiğinizi duyduk. Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz?

- Hammaddelerin çoğu mühendislik plastikleri ve ileri mühendislik plastikleridir. Bunlardan bazıları PP ve türevleri, ABS ve ABS PC karışım malzemeler, cam elyaf takviyeli poliamid malzemeler PA GF10 dan PA GF50 karışıma kadar olanlar, ileri mühendislik plastikleri PPS, PPO, ultem, PEEK malzemeye kadar olan malzemeler üretimimizde kullanılmaktadır. CERN’e üretilen parçalar çok özel ısıya dayanıklı plastiklerden yapılıyor. Aralarında “Ultem 1000” denen kilogram fiyatı 100 Euro olan malzemeler var. Normal mühendislik plastikleri 2-6 Euro/kg civarında iken ileri mühendislik malzemesinden üretilen ürünlerin fiyatı 50-100 Euro/kg fiyatına kadar rahatça çıkabiliyor.

► 400 DERECE SICAKLIKTA İMAL ETTİK

MTN Plastik’in CERN’e tedarikçiliği, daha önce otomotiv sektöründe çalışan bir kontağımızın CERN’de çalışması ve bize referans olması ve MTN nin Ar-Ge yeteneğini bilmesi nedeniyle bağlantıya geçmesi üzerine gerçekleşti. Çözülmesi istenen sorun, kalınlığı sektörün alışageldiğinden daha fazla bir parça için kalıp ve üretim yapılmasıydı. Yapılan fizibilite üzerine CERN yetkilileri önce MTN Plastik’i ziyaret etti ve şirketi inceledi. Şirket parçanın tasarımında da katkıda bulundu. Ardından kalıpları hazırladı. Kalıplar, 400 derece sıcaklıkta çalışması gereken parçalardı ve özel ısıtma sistemi tasarlandı ve üretimimize adapte edildi. Kalıp üretimi ve denemeler 6 ay sürede sonuçlandırıldı ve istenen parça üretimi başladı.

► CERN’İN YENİ İSTEKLERİ VAR

Böyle bir plastik parçayı, otomotiv veya diğer endüstrilerde 3 Euro/adet ’ya, çok iyimser bir rakamla 5 Euro’ya üretirken bunu 150-160 Euro/adet civarına yapıyoruz. Ancak hammadde fiyatı ‘commodity’ dediğimiz plastiklerden 2 Euro/kg, mühendislik plastiklerinde 6-10 Euro civarında olabiliyor ama bunun hammaddesi 100 Euro/kg civarındadır. Hem pahalı hem de işlemesi çok kritik, mühendislik ve özel çözümler üretilmesi gerektiren bir ürün. Bu CERN için ürettiğimiz ilk ve tek parça, ancak istekleri var.

TESLA’yla olan işbirliği de, otomotiv markalarına aydınlatma parçaları yapıldığı için TESLA’nın bu parçalarını da MTN yapar kararı firma tarafından ve alt tedarikçisi tarafından verildiği için otomatik olarak bu işbirliği gelişti.

► GÜÇLÜ BİR AR-GE EKİBİMİZ VAR

Ar-Ge konusuna gelirsek, MTN’nin en güçlü yanı bu diyebiliriz. Güçlü bir Ar-Ge ekibi var. Sürekli yenilik, sektörde yapılmamışı yapma, sektörde teknolojiyi entegre etme gibi bir alışkanlığı ve arzusu isteği çok güçlü. Bulduğumuz özel çözümler ile yüksek adetli üretimleri daha kısa çevrimlerde ve daha ekonomik yollar bularak rekabeti en yüksek seviyede tutuyoruz. Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon ile ilgili yapılan birçok yarışma ve değerlendirmelerde aldığımız birçok ödülümüz var. Sanırım bu da Ar-Ge’ye verdiğimiz önemi gösteriyor.

► YABANCI DİLE HAKİM ELEMAN ARIYORUZ

-Çalışanlarınız açısından ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz?

- Bizde eğitim sürekli olarak devam etmektedir. Kendi içimizdeki mesleki eğitimler veriyoruz. Bu meslek ile ilgili mesleki bilgiler okullarda yeteri kadar verilemiyor. Bütün mühendis, tekniker ve operatörlere kendi üretimimizle ilgili bütün eğitimleri, mesleki ve teknik yetkinlik kazandıracak bilgileri burada veriyoruz, eğitiyoruz. Şirketimizde sürekli tempolu çalışma söz konusu. Her yıl yeni projeler devreye alıyoruz. Yabancı dil bilen konuya yakın tüm teknik insanlara ihtiyacımız var.

► ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ

-Üniversite - sanayi işbirliği çerçevesinde üniversitelerle birlikte yürüttüğünüz projeler var mı? Staj, eleman, danışmanlık gibi alanlarda işbirliği yapıyor musunuz?

- Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi’yle teknik projelerde işbirliğimiz var. Bu işbirliklerini daha da güçlendirilmek, artırmak için çalışıyoruz. Fakat hızlandırmakta bazı zorluklarımız var. Üniversitelerin bu iş için özel birini ataması gerekiyor. Üretim süreçlerimizi takip etmesi lazım. Hedef sadece makale yazmak olmamalı. Burada hedef projenin başarılması ve müşteriye en iyi hizmetin verilmesi olarak belirlenmeli ve buna odaklanmalıdır. Bu odaklanma azaldığı zaman biz kendi işimize bakmak zorunda kalıyoruz. Üniversite bizim bu tempomuza ayak uydurmakta zorlanıyor. Dolayısıyla bu süreçte biz yine özel şirket olarak ihtiyaçlarımızı hızlı bir şekilde çözecek kendi alanımıza dönüp işimize bakıyoruz.

► ROBOT VE OTOMASYON İLGİ ALANIMIZ

-Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

-Çalışanlarımızın bu meslek dalıyla ilgili üniversitede okuyan çocuklarına burs katkımız var. Ayrıca üniversitelerde robot veya robotik uygulamalarla ilgili sponsorluğumuz var. Bahçeşehir Üniversitesiyle böyle bir çalışmamız var. Robot ve otomasyonla ilgili konularda aktif rol almak istiyoruz. Bunun hem bize hem de yeni gelen nesle doğru bilgilendirme ve yönlendirme için doğru olduğuna inanıyoruz.

► ÇOSB ÖRNEK BİR OSB

-ÇOSB içinde ne zamandan beri çalışıyorsunuz? ÇOSB hakkında neler söylemek istersiniz?

- Yaklaşık 5 yıldır ÇOSB’deyiz. ÇOSB çok beğendiğimiz, altyapısıyla olsun, yönetim felsefesiyle olsun işleyişi örnek bir OSB. Hatta diğer OSB’lerin buraya ziyaretler gerçekleştirerek kendi sanayicilerine uygulanacak örnekler alabilirler. ÇOSB’nin örnek bir OSB olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Geldiğim günden beri ne elektriği, ne altyapısı ne de ulaşımı için hiçbir sıkıntı yaşamadım. Bu sanayici için çok önemli bir konu.

-Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?

- Hobilerimiz çalışmak, çalışmak. Yeni teknolojilere daha çok zaman ayırıp uygulamak. Fuarları takip etmek benim için hobi. Bu iş benim hobim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner117

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110