Öne Çıkanlar Necat Öney Asaf Savaş Akat Global Sanayici Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ÇOSB Sürdürülebilirlik Raporu ÇOSB Mesleki ve Teknik Lisesi rol model oldu

Son bir yılda 48 patent tescili gerçekleştirdik

Bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizde Arçelik Çerkezköy Fabrikası Ürün Direktörü Alp Karahasanoğlu’nu ağırlayacağız. ‘Global Sanayici’nin sorularını yanıtlayan Karahasanoğlu, “Arçelik olarak toplam 14 adet Ar-Ge ve tasarım merkezimiz var. Bu merkezlerden 4’ü yurtdışında bulunuyor. Yurtiçindeki 10 Ar-Ge merkezinden biri Çerkezköy’de. Geliştirdiğimiz tasarımlarımızdaki fikri haklarımızı koruyarak rakiplerimize karşı avantaj sağlamayı hedefliyoruz. Bu bağlamda Ar-Ge merkezimizin son bir yıllık faaliyet döneminde 48 adet ulusal ve uluslararası patent tescili gerçekleştirdik” dedi.

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi katılımcısı olarak faaliyet gösteren Arçelik Elektrik Motorları ve Çamaşır Kurutma Makinesi fabrikasını bize tanıtır mısınız?

- Arçelik Elektrik Motorları İşletmesi, 1965 yılında, GE ve Koç Grubu tarafından Türk General Elektrik Endüstrisi A.Ş. adıyla kurulmuştur. 1979 yılında da Koç Grubu tüm kontrolü alarak ismini Türk Endüstrisi A.Ş. (TEE) olarak değiştirmiştir. Şirket 1999 yılında da Arçelik çatısı altına girmiş ve 2001 yılında da üretimleri Çerkezköy’e taşınmıştır. Arçelik tarafından TEE ve WAT markaları ile üretilmekte olan motorlarımız dünya genelinde önde gelen OEM'lerin üstün teknoloji ve dayanıklılığı ile ilk tercihi olmaktadırlar. 

Çamaşır Kurutma Makinesi İşletmesi, 2008 yılında Çerkezköy’de üretime başlamış ve 10 yıl içerisinde yıllık 1 milyon üretim adedine ulaşmıştır. Üretimin yüzde 90’lik kısmı, 6 kıta ve 75’ten fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Tüm pazarlarda talebi her geçen yıl artan kurutuma makinaları, fabrikamızda Hava üflemeli, Kondenserli ve Isı Pompalı kurutma teknolojileri ile üretilmektedir.

- Bu üretim tesislerinin Arçelik'in toplam yatırımları ve işletmesi içindeki payı nedir?

- Çerkezköy Arçelik fabrikalarının, Arçelik’in toplam yatırımları içindeki payı yaklaşık yüzde 10’dur. Beylikdüzü’ndeki Elektronik işletmemizin de Çerkezköy OSB’ye bu yıl içinde taşınması ile bu oranımız çok daha artacaktır.

- Elektrik motorları fabrikası ne tür motorlar üretiyor. Ürünlerini Arçelik için mi yoksa piyasadaki diğer kuruluşlar için mi üretiyor? Yıllar içinde ürün yelpazesi değişiklik gösteriyor mu? 

- Elektrik Motorları Fabrikasında 3 ana grupta üretim gerçekleştirilmektedir.

1. Grup; Beyaz eşya motorları (Çamaşır – Bulaşık – Kurutma Makinesi ana sirkülasyon motorları ve tahliye motorları). Arçelik’in beyaz eşya ürünleri için üretilmektedir. Yıllar itibarı ile eski tip konvansiyonel ürünlerden yeni tip yüksek verimli BLDC motorlara geçilmekte ve üretim, yüksek verimli ürünlere doğru kaymaktadır.

2. Grup; Endüstriyel Motorlar (Tek Fazlı, Üç Fazlı ve entegre sürücülü motorlar) ise yurtiçi ve yurtdışı piyasaya üretilmektedir. Ürün yelpazesi teknolojinin gelişimi, enerji verimliliği ve müşteri beklentilerine göre çok çeşitli olabilmektedir. 

3. Grup; Küçük Ev Aletleri (Türk Kahve Makinesi, Çay Makinesi, Fincana Telve). Ana pazarımızın Türkiye olmasına rağmen yıllar itibarı ile ihracat adetlerinde de artış görülmektedir.

ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNESİ’NİN YÜZDE 90’INI İHRAÇ EDİYORUZ

- Çamaşır Kurutma Makinesi İşletmesi Arçelik’in tek üretim merkezi midir? Kurutma makineleri yurt içine ve dışına Çerkezköy’den mi sevk ediliyor? 

- Arçelik Kurutma Makinesi ana üretim işletmesi Çerkezköy fabrikasıdır ve Toplam üretimin yüzde 97’si buradan sağlanır. Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki Defy fabrikamızda da sadece Güney Afrika pazarı için küçük bir üretim tesisimiz bulunmaktadır. 

Çerkezköy işletmemizin üretiminin yüzde 90’lik kısmı yurtdışına gönderilmektedir. Ağırlıklı olarak Batı Avrupa’ya ihracat yapılmakla birlikte Amerika’dan Çin’e uzanan geniş bir dağıtım ağına sahibiz.

- Ürün satışlarınızdaki çizgiye bakarsak Türkiye’de kurutma makinesi kullanımının artış hızı nedir? Bu hız sizin tahminlerinize uygun mu ve önümüzdeki yıllara ilişkin tahminleriniz nedir?

- Türkiye’deki kurutma makinesi kullanımı, Avrupa ülkeleri seviyesinde olmamakla birlikte her geçen yıl artış göstermektedir. Geçen yıl Türkiye pazarında yaptığımız iyileştirme kampanyaları ile ürünlerimizin satış hacmi 100 bine ulaşmıştır. Nihai müşterilerin ürünü daha çok tanıması ve faydalarını keşfetmeleri ile birlikte daha yüksek adetlere ulaşmayı öngörmekteyiz.

- Her iki işletmede beyaz ve mavi yakalı kaç eleman çalışıyor?

- İşletmelerimizde yaklaşık toplam 1.500 saat ücretli, 300 aylık ücretli çalışanımız bulunmaktadır. Yüksek sezonlarda toplam çalışan sayımız yaklaşık 2.250 kişiye ulaşmaktadır. 

YILDA 1 MİLYONDAN FAZLA ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNESİ ÜRETİYORUZ

- Yıllara göre üretim ve ihracat rakamlarınızı öğrenebilir miyiz? 

- Toplam Beyaz Eşya ve Endüstriyel Motor üretim adedimiz yıllık 10 milyon adedin üzerindedir. Beyaz eşya motorlarının tamamına yakını Türkiye’deki işletmelerimizde kullanılmakta, endüstriyel motor un yaklaşık yüzde 50’lik kısmı ise ihraç edilmektedir. Çamaşır kurutma makinalarında yıllık üretim adedi 1 milyonun üzerinde ve ihracat oranı yüzde 90 seviyesindedir. 

OTOMASYON SEVİYESİNİ SON ÜÇ YILDA 10 KAT ARTIRDIK

- Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Arçelik hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz? 

- Arçelik genelinde olduğu gibi Kurutucu İşletmesi'nde dijitalleşme kapsamında üretim hatlarında otomasyon çalışmalarını yapmaktayız. Bu doğrultuda Kurutucu İşletmesi'nde son yıllarda üretim hatlarında bulunan otomasyon projelerinin sayısını artırıyoruz. Otomasyon seviyesi son 3 yılda 10 kat artmıştır ve planlanan projeler artarak devam edecektir.  Sadece üretim alanları değil laboratuvarlar, ofisler, ambar bölgeleri gibi diğer alanlarda da bu konuda projeler hızla devam etmektedir. Otomasyon seviyesinin arttırılması çalışmalarını yan sanayilerimize de yaygınlaştırıyoruz. Örneğin, dijitalleşme kapsamında ürünlerimizin izlenebilirliği için bileşen barkod işlemlerimizi yardımcı sanayimizden başlayarak, hatlarımızda barkod okuyucular kullanılarak otomatik hale getirdik.

ÜRÜNLERİMİZ ENTEGRE BİR PLATFORMDA KONTROL EDİLEBİLİYOR

İşletmelerimizin dijitalleşmesi çalışmalarının yan ısıra, ürünlerimizdeki dijital dönüşüme de önem vermekteyiz. Arçelik olarak bu konudaki çalışmalarımızı tüm beyaz eşya ürünlerimizi kapsayan bir ana program üzerinden yürütülmektedir.  ‘HomeWhiz’ adını verdiğimiz bu teknoloji ile akıllı telefon, tablet ve akıllı TV’ler üzerinden beyaz eşyalar ve ev aletleri entegre bir platformda kontrol edilebiliyor, kendi aralarında iletişime geçebiliyor. Bu alanda Türkiye’de bir ilk olan ürünlerimizi 2016’da piyasaya sürdük. Müthiş bir gelişme potansiyeline sahip olan bu alanda sürekli yeni ürün ve müşteriye fayda sağlayacak uygulamalarla geliştirmeye devam ediyoruz.

ARÇELİK’İN 14 AR-GE VE TASARIM MERKEZİ VAR

- Ürün Geliştirme Merkezinizi ve Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız? 

- Arçelik olarak en önemli gücümüz Ar-Ge ve yenilikçilik. 2016 ve 2017 yılları için Türkiye’de en iyi Ar-Ge merkezi seçiliyor olmamız bunun en büyük göstergesi.  Arçelik olarak toplam 14 adet Ar-Ge ve tasarım merkezimiz var. Bu merkezlerden 4’ü yurtdışında (Amerika Birleşik Devletleri, Portekiz, İngiltere ve Tayvan’da) bulunuyor. Yurtiçindeki 10 Ar-Ge merkezinden biri Çerkezköy’de bulunuyor. 

SON BİR YILDA 48 PATENT TESCİLİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Arçelik Kurutma Makinası ve Elektrik Motorları Ar-Ge Merkezimizde 120’nin üzerinde çalışanımız görev yapmaktadır. Bu birimimizde kendi teknolojimiz ile yenilikçi ürün tasarlayıp geliştirmek ve tüketiciye fayda sağlayacak ürünleri pazara sunmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmaları ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile sürekli iş birliği içinde ve yeni teknolojileri izleyerek teknoloji üreten uzmanlıkları geliştirerek gerçekleştiriyoruz. Geliştirdiğimiz tasarımlarımızdaki fikri haklarımızı koruyarak rakiplerimize karşı avantaj sağlamayı hedefliyoruz. Bu bağlamda Ar-Ge merkezimizin son bir yıllık faaliyet döneminde 48 adet ulusal ve uluslararası patent tescili gerçekleştirdik. 

Rekabetin çok yoğun yaşandığı sektörümüzde Ar-Ge çalışmalarımız ile faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda fark yaratmayı amaçlamaktayız. Tüm dünyayı oyun alanımız olarak görerek dünyanın farklı bölgelerindeki regülasyon ve müşteri beklentilerine özel ürün tasarımları gerçekleştirmekteyiz. 

TEKNİK EĞİTİMLERLE SÜREKLİ YENİLENİYORUZ

- Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok büyük önemi var herhalde? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz?

- Eğitim kataloğu her yıl ihtiyaç analizlerine ve Arçelik’in vizyonuna uygun olarak düzenlenmekte olup bütün çalışanlarımıza sunulmaktadır. Planlanan eğitimler yılın başlangıç dönemlerinde çalışma arkadaşlarımıza duyurularak kendi ihtiyaçları doğrultusunda yıl içerisinde farklı tarihler sunularak program yapmaları sağlanmaktadır. Günün teknolojisine uygun teknik eğitimler için işletmelerdeki sorumlu teknik eğitmenler (Sorumlu İK personeli) aracılığı ile eğitim ihtiyaçları analiz edilerek çalışma arkadaşlarımızın doğru eğitimlere yönlendirilmeleri sağlanmaktadır.

Eğitim programlarımızı 3 ana başlıkta toplamaktayız.

1.Talent in You: Oryantasyon, Fonksiyonel Gelişim Programları, Ortak Yetkinlik Eğitimleri, Yabancı Dil Programları

2.Leader in You: Ekip Yönetenler için Gelişim Programları, Yönetici Yöneten Gelişim Programları, Fonksiyonel Yönetim Gelişim Programları

3.Future in You: Arçelik Yetenek Programı, Potansiyel Gelişim Programları, Expat Gelişim Programları

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ

- Üniversite sanayi işbirliği için NKÜ ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı? Staj, eleman, danışmanlık gibi alanlarda iş birliği yapıyor musunuz?

- Namık Kemal Üniversitesi işbirliği anlamında takip ettiğimiz ve önem verdiğimiz genç üniversitelerimizden biri. Öğrencilere işletmelerimizi tanıttığımız ve staj - işe alım süreçlerimiz ile ilgili bilgi paylaşımı yaptığımız üniversite aktiviteleri kapsamında Namık Kemal Üniversitesi’ni ziyaret ediyoruz. 

- Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

- Koç Topluluğu ile birlikte yürüttüğümüz HeForShe sosyal sorumluk projesi ile çalışanlarımızı ve Türkiye’deki tüm erkekleri toplumsal cinsiyet eşitliği için harekete geçmeye davet ediyoruz.

PEŞ PEŞE ÖDÜLLER ALIYORUZ

- İşletmelerinizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?

- Ar-Ge projelerimiz birçok konuda ödüller alıyor. Ülkemizde teknoloji alanındaki en prestijli ödüllerden biri olan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV) 2 büyük ödülünü elektrik motoru alanında yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ile kazandık. Bunun yanında Kalder’den kalite büyük ödülünün de sahibiyiz. En son Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığı tarafından enerji verimliliği yüksek motorlar konusunda kazandık. 

Kurutucu işletmemiz tarafından alınan en güncel ödüllerden de bahsetmek isterim. Amerika Pazarı için ürettiğimiz ısı pompalı kurutma makinemiz “Energy Star Most Efficient” sertifikası ile ödüllendirildi. Bu ödül enerji tüketimi anlamında en verimli ürünlere verilmektedir. 2017 yılında İngiliz bağımsız test kuruluşu “Which” Beko markalı ısı pompalı kurutma makinemizi “Best Buy” ürün olarak seçti. 2016 yılında Alman bağımsız test kuruluşu StiftungWarentest yaptığı kapsamlı değerlendirme sonucunda Grundig markalı ürünümüzü biriinc, Beko markalı ürünümüzü de ikinci ilan etti. Bu değerlendirmede ürünler enerji verimi, kurutma performansı, kullanım ergonomisi vb. birçok farklı konuda detaylı test ve incelemelere tabi tutuluyor. 

- ÇOSB içinde ne zamandan beri çalışıyorsunuz? ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

-1.5 yıldır ÇOSB içinde görev almaktayım. Öncesinde 15 yıl Arçelik Çayırova İstanbul İşletmesinde, 4 yıl Sütlüce İstanbul Genel Müdürlük satınalma bölümünde, 2 yıl da Tayland’da expat olarak görev aldım.

UZUN MESAFE KOŞUCUSU YÜKSEK İRTİFA DAĞCISI

- Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?

- Hayatım boyunca, spor yapmaya zaman ayırmayı bir yaşam tarzı olarak gördüm. Uzun mesafe koşucusu olarak her yıl en az iki yarı maratonu bitirmeyi kendime bir hedef olarak belirledim. Özellikle Arçelik atletizm ekibiyle birlikte yaptığımız organizasyonlar şirket içindeki takım ruhunun da gelişmesine oldukça fayda sağlıyor. 

Son bir yıldır yüksek irtifa dağcılığı ile ilgilenmeye başladım. Bunun sonucu olarak da Şubat ayında Afrika kıtasının en yüksek noktası (5 bin 895 metre) olan Kilimanjaro dağının zirvesine çıkmayı başardım. Küresel ısınmaya karşı dikkat çekmek için Arçelik içinde oluşturduğumuz bir ekiple bir hafta boyunca oldukça keyifli bir tırmanış gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedefimizi de Avrupa kıtasının en yüksek noktası olan Rusya’daki Elbrus dağı (5 bin 642 metre) olarak belirledik. Ağustos ayında çıkmayı planladığımız zirve için çalışmalara başlamış durumdayız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner117

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110