GİRAY DUDA
Ekonomide çok yönlü sıkışmanın yaşandığı bir dönemde, reel sektör temsilcileri, kendilerine rahatlama sağlayacak, iyi koşullardaki kredi, hizmet seçenekleri arayışına giriyor. Türkiye’nin hemen her yerini kapsayan yaygın hizmet ağı bulunan ve mevduat gibi birçok banka temel göstergesinde birinci sırada olan İşbank’ın KOBİ’lerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek’e ticaret dünyasının temsilcilerine sundukları olanakları ve dijitalleşme faaliyetlerini sorduk.
- Sayın Şahismail Şimşek, KOBİ bankacılığı herhalde bankacılığın en zor ve kapsamlı alanlarından birisi. Bölümünüzün yaptığı çalışmaları, KOBİ politikanızı, hedeflerinizi bize anlatır mısınız?
- İş Bankası, müşterileriyle kurduğu karşılıklı güvene dayanan ilişkisiyle ve yarattığı itibarla “Türkiye’nin Bankası” olma vasfını koruyor. Sadece refah günlerinde değil, zorlu zamanlarda da ülkemiz ekonomisinin büyüyüp gelişmesine katkı sağlamaya tüm varlık ve gücümüzle devam ediyoruz.
Türkiye’nin Bankası olarak KOBİ müşterilerimize üretim, kalite ve verimliliklerini artırmalarına destek olacak programlar hazırlıyor, uluslararası ticarette onlara güvenilir ödeme yöntemleri sunuyor, bilgi teknolojisinin olanaklarını kullanarak müşterilerimize özel, işlevsel, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak çözümler geliştiriyoruz.
KREDİLERİN YÜZDE 77,6’SI TİCARİ
- Ticaret dünyasına ve KOBİ’lere sunduğunuz krediler, geniş kredi yelpazeniz içinde hangi oranda pay tutuyor?
- KOBİ’lere ve ticaret erbabına sağladığımız finansal desteğe rakamsal açıdan bakacak olursak, 2018 yıl sonu itibarıyla bilançomuzun yüzde 62.5’i nakdi kredi, toplam kredilerimizin ise yüzde 77.6’sı ticari kredidir. Bu oran, bizim Türkiye’ye duyduğumuz güvenin ve ticari ve sınai hayata verdiğimiz desteğin açık bir göstergesidir. İş Bankası olarak aynı dönem 202.1 milyar TL nakdi ticari kredi bakiyemiz bulunmaktadır.
Birbirinden farklı ihtiyaçlara sahip geniş bir müşteri kitlesine hizmet veriyoruz. Ülkemizin her köşesinde ve her büyüklükteki KOBİ müşterilerimize yönelik stratejimiz uzun soluklu işbirliği ve finansal çözüm ortaklığı temeli üzerine kurulu. Buna bağlı olarak, müşterilerimize geleneksel ürünlerden, risklerini azaltacak ve işlem otomasyonu sağlayacak yenilikçi çözümlere uzanan geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz.
İLK GÜNDEN BERİ İHRACATÇIYI DESTEKLİYORUZ
- İç pazarın daraldığı bir ortamda doğal olarak dışa dönük bir politika izlendi ve bir çeşit ihracat seferberliği düzenlendi. İş Bankası’nın ihracatçılara verdiği destekleri öğrenebilir miyiz?
- Ülke ekonomisini destekleme anlayışı doğrultusunda, “İhracat Döviz Kredisi Kampanyası” başlattık. Ülkemiz ihracatının desteklenmesi ve ihracatçı firmaların uygun maliyetler ile finansmana erişmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen kampanya çerçevesinde ihracatçılara firma başına 500 bin euro veya 500 bin dolar limite kadar 24 aya kadar finansman imkanı sunuyoruz. Euro için aylık yüzde 0.39, Amerikan doları için ise aylık yüzde 0.49 faiz oranları uyguluyoruz. Bu kampanya ile ihracatçı müşterilerimize tabana yaygın bir şekilde destek olmayı hedefliyoruz.
Türkiye ekonomisi 2000’li yılların başından bu yana, ihracat hacmini hızlı bir biçimde artırdı ve ihracatın GSYH içindeki payını yükseltti. Bu oran 2017 yılı itibarıyla yüzde 25, 2018’in ilk 9 ayı itibarıyla da yüzde 29 düzeyine kadar çıktı. Değer olarak da 2018’de ihracat hacmi bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 168 milyar ABD doları ile rekor seviyeye ulaştı.
2018 sonu itibariyle İş Bankası aracılığıyla 23 milyar 867 milyon dolar ihracat, 24 milyar 982 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. İhracatçı müşterilerimizin çoğu üretimden ihracat yapan firmalardan oluşuyor.
HER ÜLKEDE İHRACATÇININ YANINDAYIZ
Ülkemizde üretimi ve satışı gerçekleşen tüm mal ve hizmetlerimizin e-ticaret yoluyla yurt dışında milyarlarca müşteriye ulaştırılabilmesi konusunda bankacılık hizmetini aşan bir gayret içerisindeyiz. Bu kapsamda, yurt dışına satış yapacak işletmelere sunduğumuz sanal POS hizmetimiz sayesinde işyerlerimiz, Visa, Mastercard, American Express, JCB ve UnionPay gibi dünyanın hemen her noktasını kapsayan kart markaları ve 49 ülkede yerel olarak yoğun kullanımı bulunan alternatif ödeme yöntemleriyle tahsilatlarını gerçekleştirebiliyorlar. İş Bankası olarak bu alanda sağladığımız çözümlerle işletmelerimizin ödeme alanındaki ihtiyaçlarını çözerek e-ihracat yapacak işletmelere destek sağlıyoruz.
Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’a yakınını gerçekleştiren ihracatçı KOBİ’lere biz de sektörde bir ilke imza atarak özel bir ticari kart sunduk. ‘İhracatçı Kart’ ile KOBİ’ler Türkiye’de bir ilk olarak hem şirket kredi kartının tüm özelliklerinden faydalanıyor hem de İş Bankası aracılığı ile gerçekleştirdikleri ihracat işlemlerinden Maxi Puan kazanıyorlar.
E-TİCARET ALANINDA İŞBİRLİKLERİMİZ VAR
- Klasik ihracatın yanı sıra, ciddi bir kazanç kapısı olarak gözüken e-ticaret ve e-ihracat için de KOBİ’lerin yararlanabileceği finans seçenekleri var mı?
- Müşterilerimizin İş Bankası’nı dış ticarette de iş ortağı olarak görmelerini sağlamak ve e-ticaret sitelerine indirimli üye olabilmeleri için Ticaret Bakanlığı tarafından onay verilen e-ticaret firmaları ile işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Yurtdışı gümrük ve konşimento bilgilerine dayalı, ithalatçı-ihracatçı veri tabanı sitesi Trade Atlas ile 2018 yılı Şubat ayında başlayan işbirliğimiz kapsamında, Trade Atlas'tan 1 yıllık üyelik paketini, İş Bankası kredi kartları ya da İş Bankası hesabından havale ile satın alımlarında yüzde 40 indirim uygulanıyor.
Firmalara dinamik ve akıllı web siteleri, e-ticaret alt yapısı, iç ve dış müşterilere erişim, e-katalog ve ihracat danışmanlığı sağlayan veri tabanı olan Globalpiyasa ile de bir işbirliği yaptık. Bu işbirliği kapsamında İş Bankası aracılığıyla üyelik paketi satın alan müşterilerimize yüzde 50 indirim imkanı sunuluyor.
Türk firmalarını yabancı alıcılarla buluşturan, ihracatçı şirketlere pazar araştırması verileri ve doğrudan müşteri ile temas hizmeti sunan TurkishExporter ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile üyelik paketlerinde müşterilerimize yüzde 25, kadın girişimcilere ise ilave yüzde 5 indirim uygulanıyor.
Tüm işbirliklerimizde ayrıca, paket üyeliği sonrasında ilk kez İhracatçı Kart alacak olan müşterilerimiz, ilk yıl aidat ücreti ödemiyor.
KOBİ’LERİMİZİN DİJİTAL ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ
- Son dönemin yükselen bankacılık trendi, dijital teknolojilerin tümünden yararlanarak müşterilerin finansal açıdan daha hızlı ve kolay sonuç alabilmesini sağlamak olarak ortaya çıkıyor. Bankacılıkta ne tür dijital çalışmalar yürüttüğünüzü bizimle paylaşır mısınız?
- İş Bankası olarak ticari hayatın her noktasında finansal çözümler üretiyoruz. Bu noktalar uluslararası ticaretten, stok finansmanına, kredi ihtiyaçlarının anında karşılanmasından e-ticarete kadar değişkenlik arz ediyor. Bununla birlikte, son yıllarda iş yapma şekillerinin teknolojik gelişmeler paralelinde değişime uğradığını öngörerek İş Bankası olarak biz de bilgi teknolojilerinin tüm olanaklarını kullanmak suretiyle pratik ve hızlı çözümleri hayata geçirmeye hız verdik.
Dijitalleşme kapsamında müşterilerimizin finansal işlemlerinde dijital çözüm ortağı olarak hareket ediyor ve çalışmalarımızı bu yönde geliştiriyoruz. Yürüttüğümüz faaliyetlerin odağına dijitalleşmeyi koyduk. Ülkemizin bütün büyük dönüşümlerine tanıklık eden, kuruluşundan bu yana sanayicinin daima yanında yer alan bir Banka olarak biz de çağın gereklerine uygun hareket ediyoruz. Yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut bilişim ve mobilite gibi dijital teknolojilerin sunduğu yeni imkânlardan yararlanıyor, hem verimliliğin hem de ürün kalitesinin arttırılması yönündeki çalışmalarımızı sürdürerek, tüm süreçlerin uçtan uca dijitalleşmesiyle müşterilerimize mümkün olan en iyi deneyimi yaşatmayı hedefliyoruz.
POS İŞLEMLERİ CEPTEN İZLENEBİLİYOR
- Dijitalleşmenin çok önemli bir aşaması da mobil bankacılık. İş Bankası’nın mobil bankacılıkta KOBİ’lere dönük uygulamaları nelerdir?
- Dijital yatırımlara hız verdiğimiz bu süreçte Maximum dünyasında bireysel müşterilerimizin alışveriş deneyimine eşlik eden Maximum Mobil uygulamasının ticari uyarlaması olarak KOBİ müşterilerimiz başta olmak üzere tüm üye işyerlerimize yönelik Maximum İşyerim uygulamasını geliştirdik. İlk aşamada İş Bankası POS cihazı sahiplerinin kapsamlı bilgiler içeren finansal raporları yakından takip edebilmesi, satış bilgilerini anlık olarak görüntüleyebilmesi ve satış trendlerini izleyerek kolayca kontrol edebilmesinin sağlandığı Maximum İşyerim uygulamasında işyerlerine finansal analiz, satış-kampanya yönetimi, stok yönetimi, çalışan-mesai yönetimi ve benzeri birçok konuda yol gösterici raporlar sunuluyor.
Ticari müşterilerimize kolaylık ve hız sunan yeni uygulamamız Maximum İşyerim’i tüm uygulama mağazalarından hemen indirmek ve kullanmak mümkün.
Ayrıca, üye işyerlerimize QR POS uygulaması ile tahsilat imkanı da sağlıyoruz. Üye işyerlerimizin Maximum İşyerim aracılığı ile ürettikleri dinamik QR Kod, müşterilerinin kendi cep telefonlarındaki Maximum Mobil aracılığı ile okunuyor ve böylece POS ve karta gereksinim olmaksızın ödeme kabulüne imkan sağlanıyor. Böylece mobil cihazdan mobil cihaza sağlanan etkileşim aracılığıyla, ödeme işlemi dijital ortamda tamamlanabiliyor. QR POS uygulaması POS cihazı taşımayan veya seyyar bir şekilde ödeme alma ihtiyacı olan işyerlerine yönelik çok uygun bir ürünümüz.
İş Bankası olarak ticari hayatın her aşamasına ve tüm kesimlerine yönelik dijital çözümler getirmeye devam edeceğiz.
İş Bankası’nın 2018 net karı 6.8 milyar TL
İş Bankası, 2018 yıl sonu itibarıyla toplam mevduat büyüklüğü açısından özel bankalar arasında ilk sırada yer aldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, 2018 yıl sonu itibarıyla, İş Bankası aktif büyüklüğünü 2017 yıl sonuna göre yüzde 15 artırarak, 416,4 milyar TL’ye yükseltti. Mevduat hacmi ise 2017 yıl sonuna göre yüzde 20.4 artarak 2018 sonunda 245.3 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. 2018 yılında 6.8 milyar TL net kar elde eden İş Bankası 2018 yıl sonu itibarıyla öz kaynak büyüklüğünü, 2017 yıl sonuna göre yüzde 15.7 artarak 49.7 milyar TL'ye ulaştırdı. Bankanın sermaye yeterlilik oranı 2018 yıl sonu itibarıyla, yasal limitin üzerinde, yüzde 16.5 seviyesinde gerçekleşti.
Sendikasyon kredilerinde 2018’de yaklaşık 2.5 milyar ABD doları tutarında finansman sağlayan İş Bankası, “İşCep”i kullanan müşteri sayısını geçen yıl 6.7 milyona yükseltti. İş Bankası’nın sorunlu kredilerinin toplam kredilerine oranı 2018 yılının sonunda özel bankaların ortalamasının altında kalarak yüzde 4.1 düzeyinde gerçekleşti.