Öne Çıkanlar ÇOSB 3 BİN FİDAN DİKTİ İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU GİRAY DUDA Emeritus Profesör İlter Turan ÇOSB Mesleki ve Teknik Eğitim

ÇOSB’nin sosyal sorumluluk uygulaması ZEKA çalışmalarını sürdürüyor

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) tarafından normal iş gücü piyasasında çalışma imkanı kısıtlı olan zihinsel ve ruhsal engelli bireylere istihdam oluşturulması amacıyla kurulan ‘Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi’ (ZEKA), katılımcı firmaların desteğiyle çalışmalarını sürdürüyor

KASIM 2021’DE FAALİYETE GEÇTİ

ÇOSB yetkilileri tarafından Kasım 2021’de faaliyete geçirilen ZEKA, yaklaşık 2330 metrekare kapalı bir alana sahip. İçerisinde 12 atölye, yemekhane, sosyal alanlar, revir, ofisler ve toplantı odası gibi alanları bulunduran ZEKA; daha fazla bölge firmasını bünyesine katarak üretime katkısını artırmak istiyor.

ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLER İSTİHDAM EDİLİYOR

Türkiye’nin önde gelen OSB’lerinden biri olan ÇOSB, 82 bin çalışana firmaları vasıtasıyla ev sahipliği yapıyor. Sanayi’nin yarattığı istihdam olanağından faydalanmak isteyen insanlar nedeniyle bölgeye yoğun bir göç oluşurken, bölgedeki engelli bireylerin sayısı da yoğun göçe bağlı olarak artıyor. Zihinsel engelli bireylerin istihdam edilmesine olanak sağlayan ZEKA da tam bu noktadaki ihtiyaç nedeniyle ortaya çıktı.

ZEKA’DA KİMLER ÇALIŞABİLİR?

ZEKA’da her atölyede en az 5, en fazla 10 zihinsel engelli birey istihdam ediliyor. Bunun yanında T.C. MEB Özel Eğitim Meslek Okulu 3. Kademe okulu mezunlarından zihinsel, ruhsal ve duygusal bireyler, 23 Yaşından gün almış ve halk eğitim merkezlerinin bir yıllık kurslarını tamamlamış olan hafif düzeyde zihinsel engelli bireyler, yönetmelik gereği zihinsel engeli en az yüzde 40 olan bireyler, İşkur kaydı ve mahkeme tarafından atanan vasi tayin edilmiş olunması şartıyla ZEKA’da çalışabiliyor.

ZEKA’DA BULUNAN FİRMALARA DESTEK DE VERİLİYOR

ZEKA bünyesinde yer alan firmalara devlet desteği de verilirken bu desteklerden bazıları; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından il müdürlükleri aracılığıyla çalışan her bir zihinsel engelli için işverene geri ödemeler yapılması, İşkur’un proje kapsamında aldığı atölyeler için bir yıl boyunca brüt asgari ücret desteği verilmesi, hibe ve fatura desteği şeklinde sıralanıyor.

ETKİNLİKLER DÜZENLENİYOR

ZEKA’da sürdürülen üretim çalışmalarının yanında çeşitli etkinliklerle topluma uyum sağlama yönünde de önemli adımlar atıyor. Ayrıca bu merkezde çalışanlara yönelik olarak Yaz’a Merhaba, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Sanatta Engel Yok gibi etkinliklerin yanı sıra Yangın ve Deprem Tatbikatı gibi eğitimler de gerçekleştiriliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner115

banner114

banner113

banner112

banner111

banner110