Öne Çıkanlar Schulman Plastik ÇOSB Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu CEVAHİR UZKURT Uğurteks Rüştü Bozkurt

ÇOSB’de faaliyet gösteren Arçelik Elektronik İşletmesi’nin sürdürülebilir üretim karnesi

ÇOSB’de faaliyet gösteren Arçelik Elektronik İşletmesi yetkililerine sürdürülebilir ve yeşil üretimle çevreye ilişkin yaptıkları ve geliştirdikleri çalışmaları sorduk. Arçelik Elektronik İşletmesi yetkilileri daha yaşabilir bir dünya ve çevre için yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

“Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) bulunan Arçelik Elektronik İşletmesi, 182.571 metrekarelik yüzölçümlü alan üzerinde faaliyetlerine devam etmektedir. İşletme mevcut süreçte, çeşitli elektronik eşyaların Ar-Ge tasarımı (televizyon, elektronik tahta, B2B ürünler: e-tahta ve monitör) solunum cihazı, medikal cihazlar, üretimi ve montajı (televizyon, yazarkasa, elektronik tahta, B2B ürünler, cep telefonu, solunum cihazı medikal cihazlar, elektronik kart, vb.) konularında faaliyet göstermektedir.

8 ÜLKEDE 22 ÜRETİM TESİSİ 30 BİN ÇALIŞAN

Globalde 30.000’i aşkın çalışanı, 12 marka (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus, Dawlance, Voltas Beko), 43 ülkede satış ve pazarlama ofisleri ve 8 ülkede 22 üretim tesisiyle, dünyanın birçok farklı noktasına ürün ve hizmet sağlıyor.

Arçelik, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için tüm iş süreçlerini sürdürülebilirlik temelli olarak şekillendiriyor. Dünyamızın geleceği için iş planlarımızı sürdürülebilir modeller üzerine kurguluyoruz.

Arçelik uzun yıllardır yürüttüğü sürdürülebilirlik çalışmalarını; küresel olarak yoksulluğu sonlandırmak, dünyayı korumak, tüm insanların barış ve refah içerisinde yaşamasını sağlamak adına atılması gereken adımları belirleyen Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu şekilde devam ettiriyor. Dünyamızın geleceği için iş planlarımızı sürdürülebilir modeller üzerine kurguluyoruz. Sera gazı emisyonlarını, su çekimini ve atık oluşumunu sürekli olarak azaltıyor, geri dönüşüme odaklanıyoruz.

SERA GAZI EMİSYONLARINI AZALTIYORUZ

Arçelik, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki çalışmalarıyla; 2010 baz yılına göre Türkiye operasyonlarında Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 73 azalttı. 2030 sera gazı emisyon azaltım hedeflerimiz, Paris Anlaşması'nın ‘2°C'nin altında’ hedefi doğrultusunda Science Based Targets initiative-Bilim Temelli Hedefler Girişimi tarafından Kasım 2020’de onaylandı. Arçelik 2030 yılına kadar 2018 baz yılına göre Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 30 azaltmayı, satılan ürünlerin kullanım fazından kaynaklanan Kapsam 3 sera gazı emisyonlarını ise yüzde 15 azaltmayı taahhüt etti.

SIFIR EMİSYON, ATIKLARDA YÜZDE 95 GERİ DÖNÜŞÜM

Arçelik ÇOSB Elektronik İşletmesi olarak 2020 yılı için elektrik tüketimlerimizin yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edildiğini gösteren ve uluslararası geçerliliği olan I-REC sertifikasını aldık. Böylece 2020 yılında tükettiğimiz elektrikten kaynaklanan Kapsam 2 sera gazı emisyonları sıfır olarak gerçekleşmiştir. Atıklarımızın yüzde 95’unu geri dönüşüme göndererek atıkların yeniden değerlendirilmesine katkı sağlıyoruz.

KULLANDIĞIMIZ SUYUN YÜZDE 25’İ YAĞMUR SUYU

Akıllı fabrikamız ve binamız doğal aydınlatmadan en yüksek oranda yararlanacak şekilde tasarlandı. Fabrika üretim alanları yüksek verimli aydınlatmalarla gün ışığına göre akıllı şekilde kontrol ediliyor. Yani fabrikamız sadece üretim sistemlerinde değil, enerji kullanımı ve tüketimi ve çevre konularında da akıllı bir fabrika. İşletmemiz daha ilk günden çok yüksek verimli elektrik motorları (IE4), çok yüksek verimli (yüzde 97) ısıtma sistemleri ve yüksek verimli soğutucular (A+) kullanacak şekilde planlanmış ve kurulmuştur. Kullanılan elektriğin yüzde 100’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmektedir. Kullanılan suyun yüzde 25’i yağmur suyundan temin edilmektedir.

78 TON AEEE, 11 TON AMBALAJ ATIĞI AZALTIMI SAĞLADIK

Üretimde yapılan sürdürülebilirlik faaliyetleri; Sadece üründe değil üretim süreçlerimizde de daha sürdürülebilir olmak adına adımlar atıyoruz. Bunun için üretimde malzeme taşımada kullandığımız karton kutu ve petrol bazlı plastik poşetler yerine metal taşıma arabaları kullanmaya başladık. Örneğin; Servisten gelen ürünlerde de tekrar kullanılabilir kutular tercih ettik. Bu sayede 78 ton Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) azaltımı, 11 ton ambalaj atığı azaltımı sağladık. Bu kapsamdaki projelerimiz kapsamında toplamda 689 ton karton kutu ve petrol bazlı plastik poşet kullanımına son verdik. Atık geri dönüşüm oranımız ise yüzde 99’dur.

ÜRÜNDE YAPILAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FAALİYETLERİ

Dünya büyük bir hızla değişiyor. Her zaman olduğu gibi müşterilerin taleplerine, ihtiyaçlarına karşılık vermek ve çok daha iyisini sunmak için birçok proje gerçekleştiriyoruz. Tüm bu çalışmalar sırasında hangi hammadde kaynaklarını kullandığımızla ilgili özenle çalışarak, dünyamıza ve çevremize önem veriyoruz. Hammadde kaynaklarının sürekliliğini nasıl sağladığımız ve bunu gelecekte nasıl devam ettireceğimizle de yakından ilgileniyoruz. Sadece bugüne değil, yaşanabilir ve temiz bir çevre için yarınlara da odaklanarak müşterilerimizin yaşamlarına değer katmak için çalışıyoruz. ‘Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’ vizyonumuzla hammadde kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak için sürdürülebilirliği işimizin merkezine koyuyoruz. Geri dönüştürülebilir/ geri dönüştürülmüş malzeme kullanımına odaklanıyoruz. Sürdürülebilirlik kavramını, üretimimizin merkezine alarak, markamızın en önem verdiği değerlerden birisine dönüştürüp, ürün ve hizmetlerimizde rakiplerimizden önde olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaları 3 ana grupta toplayabiliriz.

  • Ambalaj Yönetimi

Ambalajlama süreçlerinde geri dönüştürülmüş/geri dönüştürülebilir malzeme kullanımına odaklanıyoruz. Ürünlerimizin ambalaj hacim ve ağırlıklarını atık oluşumunu azaltacak şekilde tasarlıyoruz. Ambalajlamada kullandığımız hammaddeleri, geri dönüştürülmüş ve/veya geri dönüşebilir hammaddeler arasından seçerek, çevresel etkilerimizi azaltmayı hedefliyoruz. Ambalaj kutularımızda 2020 yılında 2746 ton; kullanma kılavuzlarında 85 ton geri dönüştürülmüş/geri dönüştürülebilir kağıt kullanarak 46.682 ağacın kesilmesini engelledik. 2021 yılında bu oranı daha da artırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Arçelik, sürdürülebilir ambalaj alternatiflerine geçiş yapmak ve ağırlıklı olarak ambalajda Genişletilmiş Polistirenin (EPS) tüketimine son vermek için tüm fabrikaları ve merkezi Ar-Ge'yi içeren bir çalışma grubu kurmuştur. Tüm büyük ve küçük ev aletleri kategorileri için Genişletilmiş Polistirenin (EPS) sürdürülebilir malzeme alternatifleriyle değiştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

  • Plastik Kullanımın Azaltılması

Akdeniz’deki atıkların yüzde 95’ini plastik maddeler oluşturuyor. Akdeniz’de yaşayan 134 tür deniz canlısı plastik atıkları yiyor. Akdeniz’de bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunuyor (URL1). Plastik kirliliği gibi sektörümüzü de etkileyen çevresel sorunlara çözüm üretmek için Arçelik ARGE bünyemizde ve farklı paydaşlarla iş birlikleri gerçekleştirilerek plastik miktarlarını azaltmak ve alternatif hammadde geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz.

  • Enerji Verimliliği

Üretim süreçlerinden kaynaklanan çevresel etkileri azaltma, enerji tasarrufu sağlama ve sera gazı salımlarını azaltmada büyük etkisi olan enerji verimliliği, iklim kriziyle mücadelede de önemli bir yere sahip. Ürün ve üretim süreçlerimizi tasarlarken daha az enerji tüketimi sağlayan tasarımlar gerçekleştiriyoruz. Tüm bu çalışmalar ile birlikte Dünya çapında sürdürülebilirliği geliştirdiğimiz ürünlere entegre ederek karbon ayak izini küçültmeyi amaçlıyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110