Tekstil sektörüne değer katan ihracatçılar, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) düzenlediği törenle ödüllendirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘2021 İhracata Değer Katanlar’ ödül töreninde 10 Yıldız, 33 Platin, 39 Altın, 123 Gümüş, 307 Bronz ve 212 Başarı kategorisinde ödül verildi.
Türkiye'nin toplam ihracatına en büyük katkıyı sağlayan sektörlerden olan tekstil sektörü, 2021 yılında gerçekleştirdiği 12.9 milyar dolar ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.
12.9 milyar dolar ihracatla dünyanın en büyük 5 tekstil ekonomisinden biri olan Türk tekstil sektörünün yeni hedefinin üretimde ve ihracatta ilk 3 olduğu belirtildi.
MARKALAŞTIĞIMIZ SEKTÖR
Ödül töreninde bir konuşma yapan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz şunları söyledi: “Türk tekstili, 200'ü aşkın ülkeye yaptığı ihracatla, tüm dünyada markalaştığımız sektörlerin başında geliyor. Yaşadığımız pek çok krize rağmen, tekstil sektörümüz ihracatını ilmek ilmek işleyerek; hep daha fazlasını hedefledi. 200'ü aşkın ülkeye ihracat demek; 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunda hemen hemen herkesin Türk kumaşını görmesi, kaliteyi hissetmesi ve yaşaması demek. Güvenilir ve aranan bir tedarikçi olduğumuzu tüm dünyaya pek çok kez kanıtladık. Kalite, işçilik, tasarım, marka algısı gibi bizi başarılı kılan ne varsa, insanlığın hizmetine daha fazla sunmalıyız. Bunları yaparken hem ihracatımızı sürdürülebilir kılmalı hem de sürdürülebilir ürünlerin payını artırmalıyız.
KÜRESEL TEKSTİLDE PAYIMIZ YÜZDE 3.6
2021 yılında gerçekleştirdiğimiz 49 milyar dolar üretimle tüm zamanların en yüksek üretim değerine ulaştık. Türk tekstil sektörünü dünyanın en büyük ilk 5 tekstil ihracatçısı ülkesinden biri yapmak üzere söz vermiştik. Sektörümüz İtalya, Güney Kore gibi rakiplerini geride bırakarak dünyanın en büyük 5. tekstil tedarikçisi konumuna yükseldi. Küresel tekstil ihracatından aldığımız pay ise yüzde 3.6 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde ise 10 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Son 1 yılda ise istihdamımızı 80 bin kişi artırarak 1.2 milyon istihdama ulaştık. Yıl sonunda hep birlikte yeni bir rekora imza atarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarını yine birlikte açıklayacağız. Çünkü ‘Birlikle İhraç Ettik; Birlikte İftihar Ediyoruz.’
HEDEF İLK ÜÇ
Üretim ağımızı geliştirmek, yeni istihdam olanakları yaratmak, ihracatımızı artırmak ve ülke ekonomimizi kalkındırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu hedefler doğrultusunda, sektörümüzün üretim imkanlarının iyileştirilmesi, projelerimizle katma değerli ihracatımızın artırılması, pazar çeşitliliğinin sağlanması, tasarım, eğitim ve tanıtım atakları gibi çok yönlü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türk tekstil sektörü olarak dün olduğu gibi bugün de Türkiye ekonomisine değer katmaya devam edeceğiz. En büyük hedefimiz; rakiplerimizi geride bırakarak Dünyanın en büyük ilk 3 tekstil ihracatçı ve üretici ülkesinden biri olmak.”
2021 PLATİN VE ALTIN ÖDÜLLERİ
Çok sayıda firmanın ödül aldığı İhracata Değer Katanlar Ödül Töreninde ÇOSB’nin gururu olan firmalar şu isimlerden oluştu: 2021 İhracata Değer Katanlar ödül töreninde 10 Yıldız, 33 Platin, 39 Altın, 123 Gümüş, 307 Bronz ve 212 Başarı kategorilerinde ödüller verildi.
İTHİB PLATİN ÖDÜL LİSTESİ
Emateks Boya Kimya Teks. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.
Hyosung İstanbul Teks. Ltd. Şti.
Pelsan Teks. Ürün. İml. San. ve Tic. Ltd. Şti.
İTHİB ALTIN ÖDÜL LİSTESİ
Dinarsu İmalat ve Ticaret Türk A.Ş.
Fil Man Made Teksnik Teks. San. ve Tic. A.Ş.
Fiberteks Nonwowens Tekstil Sanayi ve İhracat A.Ş.
Hassan Teks. San. ve Tic. A.Ş.
Yünsa Yünlü San. ve Tic. A.Ş.