Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yardımcıları Erdem Başçı, İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu’nun da aralarında yer aldığı yönetim ekibiyle karşımızda.

Birkaç gün önce Ankara’da son ‘Enflasyon Raporu’nu açıklamış, İstanbul’da da gazetelerin ekonomi müdürlerinin sorularını yanıtlama gereği duymuştu.

Yılmaz ve ekibiyle sohbetin ana konularından birini doğal olarak döviz kurlarının düzeyi, diğer bir deyişle Türk Lirası’nın değeri oluşturdu.

Yılmaz, öncelikle Euro Bölgesi’nde yaşanan krize dikkat çekti:
- Bankalara yapılan stres testi olumlu hava yansıtsa da Euro Bölgesi’nde sorun bitmiş değil.

Sonra başta Euro Bölgesi olmak üzere Avrupa ülkelerindeki talep daralmasına dikkat çekti:
- Bizim ihracatçılarımızın en önemli pazarında hâlâ talep darlığı söz konusu. Oralarda talep canlanmadıkça ihracatçımızın işi kolay değil.

Ardından sözü Merkez Bankası’na yapılan kur çağrılarına getirdi:
- O pazarda talep sıkıntısı yaşanırken biz burada ne yaparsak yapalım, canlanma sağlayamayız.

Bir gazeteci arkadaşımız o gün atılan adımı anımsattı:
- Döviz tevdiat hesaplarının munzam karşılık oranını yüzde 0.50 oranında artırdınız. Bu kararınız kurlar üzerinde etkili olmaz mı?
Bu sorunun arkasında yatan, 0.50 puanlık artışın piyasadan 720 milyon doların çekilmesi anlamına gelmesiydi. Soruya yanıt Erdem Başçı’dan geldi:
- Kriz sırasında bankaları rahatlatmak için munzam karşılık oranlarını aşağı çekmiştik. Şimdi normalleşme yolunda adımlarımızı atıyoruz. Bu adımla döviz tevdiat hesaplarının munzam karşılık oranı yüzde 10’a çıktı. 1 puan daha yolumuz var.

Durmuş Yılmaz ve ekibi genelde, “Biz bu adımları döviz kurunu yükseltmek ya da daha fazla düşmesini engellemek için atıyoruz” gibisinden bir mesaj vermemeye özen gösterdi.

Ancak, konuşmaların ve soruların akışı öyle bir noktaya geldi ki, Yılmaz peşin düzeltme gereği duydu:
- Yanlış anlaşılmasın lütfen. Biz hiçbir zaman “Döviz kuru önemli değildir” demiyoruz.

Elbette ihracatçı açısından kurun düzeyinin önemi vardır. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ve ekibinin sorularımıza verdiği yanıtlardan şu iki önemli özet çıktı:

● Enflasyonu kontrol altında tutmak bizim görevimiz. Enflasyonun düzeyine bağlı olarak mümkün olduğunca faizi tek hanede tutmaya özen göstereceğiz.

● Bizim döviz kuru konusunda ortaya bir hedef koymamız söz konusu olamaz. Ancak, anormal oynaklıklar olduğu zaman elimizdeki enstrümanlarla gerekli müdahaleleri yaparız. Yılmaz’ın önderliğindeki Merkez Bankası’nın “Lira çok değerli, rekabet gücümüzü zayıflatıyor” yakınmalarını ortadan kaldırabilecek radikal bir adım atmasını beklememek gerek...
Bu durumda ihracatçıya düşen, başka maliyet kalemlerinin düşürülmesi için hükümete yüklenmek olacak...



Türk bankacılık sektörü 2001’de gerçek test yaşadı
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Euro Bölgesi’ndeki 90 bankayı kapsayan stres testiyle ilgili yorum yaparken, 2001 krizine döndü:
- Türk bankacılık sektörü 2001 krizinde test değil, gerçeğini yaşadı. Ondan sonra da sağlıklı ve güçlü bir yapıya kavuştu.
Yılmaz’ın bu yorumuna ve bakışına karşın, Uluslararası Para Fonu (IMF), son açıkladığı, “Program Sonrası Gözden Geçirme Raporu”ndan farklı bir mesaj geldi:
- Bankalarınızı stres testinden geçirin. 2001 krizinde sonra getirilen yeni kurallar gereği sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 8 düzeyinde olması gerekirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu oranı yüzde 12 olarak uyguladı.
Başlangıçta bankacılar itiraz ettiyse de yararı krizde görüldü.
Türk bankacılık sektörünün global krizde dimdik ayakta durduğunu, devletten tek kuruş yardım almadığını cümle alem bilirken, IMF’den böyle bir mesaj gelmesine çok şaşırdım.
Ya IMF, bizim bilmediğimiz bazı şeyleri biliyor...
Ya da, Türk bankacılık sektörünün başarısına inanamıyor...
İkinci olasılık bana daha yakın duruyor...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110