Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yıldız, yanına İcra Kurulu Başkanı oğlu İsmail Hakkı Yıldız’ı da alarak 2004 yılında dönemin Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in kapısını çaldı:


- İstanbul Gübre Sanayi A.Ş.’nin (İGSAŞ) özelleştirilmesi ihalesine gireceğiz. 60-70 milyon dolar düzeyinde krediye ihtiyacımız olacak.

Özyeğin, baba-oğul Yıldızlar’ı dinleyince kredi kapısını açtı:


- Size 100 milyon dolar kredi kullandırmaya hazırız.


Fehmi Yıldız
, teşekkür etti:


- Hüsnü Bey, 60, bilemediniz 70 milyon dolar bize yeter.


Özyeğin
, kapıyı açık tuttu:


- Siz gidin, ihaleye bizden 100 milyon dolar kullanacağınızı bilerek girin.


İhale günü Özelleştirme İdaresi’nin ilgili salonundaki masanın etrafında Toros Gübre’den Bagfaş’a, Garipoğlu Grubu’ndan Çalık Holding’e kadar farklı şirketler vardı. Zarflar açıldı, açık turlar başladı. Bir anda fiyat 75 milyon dolara çıktı. Derken diğer alıcılar birer, ikişer masadan kalktı. Çalık’la Yıldız Entegre karşı karşıya kaldı.

80-90 milyon dolar derken, Çalık ekibinden ses yükseldi:


- 100 milyon dolar...


Fehmi Yıldız
, ihale heyecanıyla sürdürdü:


- 101 milyon dolar...


Çalık ekibi kalktı, Yıldızlar’ı tebrik etti:


- Hayırlı olsun...


İGSAŞ ihalesi böylece o gün Yıldız Entegre’de kaldı. Fehmi Yıldız, oğlu Hakkı’yla otomobiline bindi. Fiyatın 101 milyon dolara çıkışını değerlendirirlerken telefonu çaldı. Arayan Hüsnü Özyeğin’di:


- Durum nedir?


- Verdiğini harcadık Hüsnü Bey.


Yıldız Entegre, İGSAŞ için Finansbank’tan 90 milyon dolar kredi kullandı. 30 milyon dolarını kısa sürede ödedi. Hakkı Yıldız, Fransa’nın Cannes kentindeki emlak fuarı MIPIM’deki sohbet sırasında o günlerle ilgili şu ayrıntının altını çizdi:


- Hüsnü Bey bize çok güvenmişti. Öyle ki, 60 milyon dolarlık borç için teminatı 6 ay sonra verdik.


İGSAŞ’ın gübre sektöründe kendileri için başlangıç olduğu kaydetti:


- Daha sonra Kütahya Gübre’yi de aldık...


Özyeğin
, 60-70 milyon dolar talep eden Yıldız Entegre’ye 100 milyon dolarlık krediyi bir çırpıda kullanma kapısını açmasaydı, Fehmi Yıldız ihalede 101 milyon dolara çıkabilir miydi?


İGSAŞ bugün, Yıldızlar Yatırım Holding’in önde gelen şirketleri arasına girebilir miydi?

 

 

Hindistan, ucuz petrolle 55 milyar dolar kurtardı

 

 

İpragaz CEO’su, SHV Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, SHV Enerji Doğu Avrupa ve Orta Asya Grup Başkanı, Türkiye LPG Derneği Başkanı Selim Şiper, düşen petrol fiyatlarını değerlendirirken Hindistan’ı örnek gösterdi:


- Petrol fiyatlarının düşüşü, bizim gibi ithalatçı konumundaki ülkeler açısından tarihi fırsat yarattı. İzlediğim kadarıyla bu fırsatı en iyi değerlendiren ülkelerden biri Hindistan oldu.


Hindistan’ın geçmiş yıllarda Türkiye’de olduğu gibi petrol ürünlerini sübvanse ettiğini vurguladı:


- Petrol fiyatları düşünce Hindistan hükümeti ürünlerin vatandaşa yansıyan fiyatlarıyla hiç oynamadan sübvansiyonu kaldırdı. Böylece 55 milyar dolarlık bir yükü ortadan kaldırmış oldular.


Ardından Türkiye’ye döndü:


- Ülkemiz için aynı şeyi söyleyemiyorum. Çünkü, kurlardaki dalgalanma, petrol fiyatının düşmesinin yarattığı avantajın önemli bir bölümünü elimizden aldı.


Yine de cari açıkta bir düşmenin söz konusu olduğunu anımsattı:


- Düşen petrol fiyatları avantajını daha iyi değerlendirip, fırsata çevirmek mümkün olabilirdi...


Türkiye, bu avantajı tam anlamıyla değerlendiremediği gibi, petrol fiyatlarının düşüşünden olumsuz etkilendiği alanlar da oldu...


Gelirinin önemli bölümü petrole dayalı bazı ülkelerin başka ürünleri ithalatında gerileme yaşandı...


Bu da Türkiye’nin söz konusu ülkelere dönük ihracatına olumsuz yansıdı...

 

 

 

Güncel duruma bakılsa bu kadar yatırım gelmez

 

 

Selim Şiper, SHV Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, SHV Enerji Doğu Avrupa ve Orta Asya Grup Başkanı şapkasıyla Türkiye’ye dönük yatırım kararlarını değerlendirdi:


- Bizim grup 60 yıldır Türkiye’de. Ülkemize olumsuz bir bakışı yok...


Uluslararası yatırımcıların daha çok geleceği satın aldığını anımsattı:


- Güncel duruma göre hareket edilse, Türkiye’ye bu kadar uluslararası sermaye yatırımı gelmez... Uzun vadeye bakılarak hareket edilmesi, Türkiye’yi uluslararası yatırımcının odak noktaları arasında tutuyor.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110