Geçen sayımızda bireysel başarıyı incelemiş, başarının bütün unsurlarını sıralayıp tanımlamıştık. Bu sayımızda başarılı insan ve özelliklerini ele alıp irdeleyeceğiz.
KENDİNE GÜVENMEK VE VAZGEÇMEMEK
Başarılı olan tüm atlet, sanatçı, öğrenci veya işadamlarının büyük çoğunluğu aşırı zeki insanlar değillerdir. Ancak ortak noktaları özgüvenlerinin yüksek olmasıdır. Başarılı olmak için başkalarından daha fazla kişinin, kendine inanması çok önemlidir. Çünkü belirlemiş olduğu hedefine mutlaka ulaşacağına inanan kişi, önüne çıkabilecek bir çok engele ya da zaman zaman elde ettiği olumsuz sonuçlara rağmen yılmadan çalışmalarına devam eder. “Başarının yüzde 95’i vazgeçmemektir” diye söylenir. Bu yüzde 95 oranını nasıl bulmuşlar bilinmez ama, bu söz başarı yolunda vazgeçmemenin önemli olduğunu çok iyi anlatmaktadır. Bu konuda verilecek güzel örnekler de vardır.
Edison’un ampulü icat etmeden önce binlerce olumsuz sonuçlanan deney yaptığı söylenir.
Bir başka örnek de eski A.B.D. başkanlarından Abraham Lincoln’dür. Lincoln 21 yaşındayken işinde başarısız insanmış. Hatta 22 yaşında yaşama sevincini yitirip, psikolojik tedavi bile görmüş. 23 yaşında işinden kovulmuş. 26 yaşında karısı ölmüş ve daha derin bir bunalıma girmiş . Ancak içinde bulunduğu bütün bu olumsuzluklara rağmen kendisini toparlayan Lincoln, politikaya atılarak ABD’ye başkan olmayı kafasına koymuş. 34 yaşında girdiği kongre seçimlerini kaybetmiş. Daha sonra 36, 45, 47, 49 yaşlarında da başarısızlıklar yaşamış, ancak vazgeçmeyerek 52 yaşında ABD’ye başkan olmuştur.
SORGULAYICI OLMAK
Başarılı insanlar özelden genele doğru sürekli olarak sorgulama yaparlar. Öncelikle kendilerini sorgularlar. Kişinin kendini doğru tanıması gerekir. Çünkü sahip olduğunuz özellikleriniz, imkanlarınız, kişisel yetenekleriniz sayesinde elde ettiğiniz güçle hedefleriniz arasında bir denge olmak zorundadır. Sorgulamayı doğru yapan insanlar var olan duruma göre çok anlamlı farklar içeren, büyük, zor ama gerçekçi hedefler belirlerler. Kendini sorgulamayı bilen insanların hayalleri olur ama bunlar “boş hayaller” değildir.
Başarılı insanlar özel olarak kendilerini sorguladıkları gibi genele doğru çevrelerini de sorgularlar. İçinde bulundukları aileyi, yerleşim birimini, sektörü, ülkeyi ve en son Dünya’yı sürekli analiz ederler. Bu çevre ile kendileri arasındaki ilişkileri sorgularlar. Çevrelerindeki fırsatları belirlerler. Varsa eksik yanları, zayıflıkları, yanlışlıkları tespit ederek ortadan kaldırmanın yollarını ararlar. Yeri geldiğinde içinde bulundukları çevreleri değiştirirler.
VİZYON SAHİBİ OLMAK
Başarılı olmak için vizyon sahibi olmak gereklidir. ”Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız vardığınız yerin önemi yoktur” denir. Herhangi bir şekilde hiç bir çaba sarf etmeksizin örneğin sadece şansla ya da beklenmedik bir miras yoluyla daha öncekine göre çok daha iyi konuma gelmiş olan bir insan için başarılı demek ne kadar doğru olabilir? Oysa başarılı insanlar vardıkları yerlere daha önceleri oraya varmayı hayal ederek, düşünerek, hedefleyerek ve bu hedefe varmak için önemli çabalar sarf ederek gelirler. Vizyon, kişinin gelecekle ilgili düşüncelerinin, hayallerinin ifadesidir. Vizyon ifadesinde hayalin yeri önemlidir. Ancak vizyon hayalden ibaret değildir. Yukarıda söylediğimiz gibi, başarılı insanlar kendi yeterliliklerini, çevrelerindeki imkanları sorgulayarak bir hayal oluştururlar. Bu hayalin, içinde bulunulan durumla bir ilintisi vardır. Ve bu hayale ulaşmak için bazı öngörüler ve planlar vardır. Oysa sadece hayal etmek için gözümüzü kapatıp kendimizi o hayali yaşıyormuş gibi hissetmek yeterlidir.
BİR KONUDA UZMAN OLMAK VE UZMANLARDAN YARARLANMAK
Başarılı insanlar en az bir konuda uzman olan insanlardır. Hatta başarı için bir konuda uzman olmak şarttır denilebilir. Genelde uzmanlık alanları, başarılı kişilerin başarılarının merkezinde yer alsa da çoğu kez başarının sınırları uzmanlık alanlarının çok ötelerine de taşabilir. Ancak bir insan herhangi bir ya da birkaç konuda uzman olsa da o insanın yaşamın bütün boyutlarıyla ilgili her konuda bilgi sahibi olması zor olabilir. Bu durumlarda başarılı insanlar diğer konularda uzman olan insanlardan yararlanmayı bilirler. Dolayısıyla bir ya da bir kaç konuda uzman olunsa da başka konularda uzman olan diğer başarılı insanlarla işbirliği yapmak başarı yolunda bir başka önemli unsurdur.
YENLİKÇİ OLMAK
Başarılı insanlar hangi iyi konuma gelirlerse gelsinler bulundukları noktadan tatmin olmazlar ve yapılanın en iyisi olmadığını bilirler. Birlikte çalıştıkları kişilerle sürekli daha iyiyi nasıl yapabileceklerini tartışırlar. Başka nasıl, neler yapılabileceğini, başkalarının neler yaptıklarını araştırırlar. Sürekli yeniliği düşünerek, başkalarından farklı düşünerek başkalarınca bilinmeyen şeyleri de bulmaya çalışırlar. Ya da başkaları tarafından bilineni “daha farklı nasıl yapabilirim?” diye düşünürler. Başarılı insanlar yenilikçi çabalar sarf ederken geçmişi de iyi araştırırlar. Hatalarından ders alır ve öğrenirler.
POZİTİF DÜŞÜNMEK -DÜRÜST OLMAK - İLETİŞİME AÇIK OLMAK
Başarılı insanlar hayata her zaman pozitif yönden bakar ve her şeyin iyi yanını görmeye çalışırlar. Olumlu düşüncenin beyini hastalıklardan koruduğu da tıp çevrelerince ifade edilmektedir. Bazı zamanlarda insanların başına olumsuz şeyler de gelebilir. Başarılı insanlar böyle durumlarda bile endişeye düşerek negatif düşünmezler. Soğukkanlılıkladurumu analiz eder, pozitif yönde düşünerek çözüm yolu ararlar. Çünkü başarılı insanlar bir iş çok zor da olsa o işin nasıl olamayacağını değil nasıl olacağını düşünürler. Karşılaştıkları olumsuz sonuçlar onların motivasyonunu bozmaz. “Bunun bir başka yolu olmalı?” diye düşünür çaba sarf etmeye devam ederler.
Başarılı insanlar pozitif tutumlarıyla karşılarındaki insanlara karşı da hoş görülüdürler. Her olayın iyi yanını gördükleri gibi, karşısındaki insanların da iyi yönlerini görmeye çalışırlar. Onlarla iyi ilişkiler kurarlar. Kendilerini başkalarının yerine koyabilirler. Çok yönlü düşünebilir, insanlarla açık, yapıcı, destekleyici ve herkese yarar sağlayan ilişkiler içinde olurlar. Sonuç ve fayda üretmeyen konuşmalardan ve tavırlardan uzak dururlar.
Başarılı insanlar dürüst insanlardır. Dürüst ve istikrarlı tutumlarıyla toplumun kendilerine güvenmelerini sağlarlar. Çünkü toplum onlara ne kadar çok güvenirse o kadar çok başarılı olabileceklerini bilirler.
SAĞLIKLI OLMAK-ÇALIŞKAN OLMAK
Başarılı insanlar çalışkan insanlardır. Çalışmak bu insanları yormaktan öte motive edebilmektedir. Vizyonlarına ulaşma yolunda attıklarıher adım, kat ettikleri her yol onların çalışma azimlerini daha da artırabilmektedir. Ancak çok çalışmak için sağlıklı olmak da gereklidir. Sağlıklı olmak ise hem beden hem de ruh sağlığını içermektedir. Başarılı insanlar uyku, beslenme, spor, zararlı alışkanlıklar gibi vücut sağlığını etkileyen unsurlara dikkat ederken, alçak gönüllü olmak, benlik duygusundan uzak olmak, hoşgörülü olmak, yardımsever olmak gibi ruh sağlığını etkileyen konulara da önem verirler.
Gelecek ayki yazımızda “Profesyonellikte Başarı” konusunu inceleyeceğiz.
yarınki konuşma sınavıma yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim