Öne Çıkanlar KOSGEB BAŞKANI Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu Asaf Savaş Akat Global Sanayici Proje bazlı teşvikler KPMG şirket ortağı Emrah Akın

 Cazibe merkezi ÇOSB büyük yatırımları çekmeyi sürdürecek

Pharmactive İlaç Genel Müdürü Fatih Elay, üretim için değişik seçenekler varken sağlam bir altyapıya sahip ÇOSB’yi seçtiklerini belirterek, “ilaç sektörünün dinamiklerinin Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmış olması ve bu bağlamda Çerkezköy’ün İstanbul’a olan yakınlığı da tercihimizde önemli bir sebep olmuştur. ÇOSB yatırım yapmayı düşünen sanayicilerimiz için cazibe merkezi özelliğini hep üst sıralarda tutacaktır” dedi.

HEP ÜST SIRALARDA YER ALACAK

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) geldiği nokta hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

- ÇOSB’nin büyüme ve gelişme grafiğini heyecanla izliyorum. Son derece modern ve güçlü bir OSB yapısına sahip olmakla birlikte çağın yeniliklerini de takip edip, sanayicinin her türlü ihtiyacını yakından gözeterek bölgeye büyük yatırımlar çekmeye devam etmektedir. Öyle görünüyor ki yakın gelecekte ÇOSB adından söz ettirmeyi sürdürecek ve yatırım yapmayı düşünen sanayicilerimiz için cazibe merkezi özelliğini hep üst sıralarda tutacaktır. Buna yürekten inanıyorum.

- Üretim için ÇOSB’yi tercih etme sebeplerinizi öğrenebilir miyiz?

- Üretim yeri olarak değişik öneriler ve fikirler vardı. Fakat nihai olarak ÇOSB’yi seçtik. Öncelikle sağlam bir altyapıya sahip olması, verilen hizmetler, yatırım yapmaya elverişli koşullar ÇOSB’yi seçmemizde önemli bir etkenlerdir. Ayrıca ilaç sektörünün dinamiklerinin Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmış olması ve bu bağlamda Çerkezköy’ün İstanbul’a olan yakınlığı da tercihimizde önemli bir sebep olmuştur.

YÜKSEK KALİTE STANDARDINA ULAŞABİLME YETENEĞİ KAZANDIK

- Genel olarak ilaç sektöründe yerelleşme süreci ve gelecek rotası ne yönde?

- Türkiye ilaç endüstrisi, köklü geçmişi, üretim deneyimi, yüksek teknolojili altyapısı ve kaliteli insan gücüyle gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek potansiyele sahiptir. Öte yandan, ülkemizde uzun yıllardan beri ilaç fiyatları düşmektedir. Bu nedenle, ilaç üreticilerimiz düşük maliyetlerle yüksek kalite standardına ulaşabilme yeteneği kazandı.

Ekonomideki cari açığa sebep olan, enerjiden sonraki ikinci büyük etken ilaç ithalatıdır. Daha önce ülkemize ithal edilen ilaçların, yerelleşme süreci sonucu ülkemizde üretilmesi dış ticaret açığını azaltarak ekonomimize ve ilaç endüstrisine katkı sağlamaktadır. Ayrıca, hastalar nitelikli ve güvenilir ilaçlara daha hızlı ulaşabilmektedir. Türkiye jenerik ilaç üretim üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir.

 

6 ULUSLARARASI FİRMANIN DENETİMİNDEN GEÇTİK

Pharmactive olarak operasyonumuzun henüz ilk yıllarında olmamıza rağmen, dünya çapında söz sahibi, altı global firmanın denetimlerinden çok başarılı bir biçimde geçerek bu firmalarla üretim anlaşması imzaladık. Yerelleşmek isteyen firmalar yüksek kalite ve hizmet standartlarımız, yapıcı ve çözüm ortağı odaklı yaklaşımımız nedeniyle Pharmactive’i tercih etmektedir. Yüksek üretim kapasitemiz de, hedefinde büyüme olan bu şirketlere bizimle birlikte büyüyebilecekleri hissini çok açık bir şekilde vermektedir.

Ayrıca, son yıllarda geleneksel kimyaya dayanan ilaçlardan biyoteknolojik ilaçlara geçişte bir yükseliş söz konusu. Dolayısıyla uluslararası arenada rekabet avantajı kazanmak isteyen firmalar rotalarını biyoteknoloji yatırımlarına çevirmiş durumda. Pharmactive olarak biz de bu alana yatırıma başladık.

 

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

- Ar-Ge merkeziniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

- Pharmactive modern tesislerinde yer alan 3.200metrekarelik Ar-Ge merkezinde, farmasötik teknoloji, farmasötik kimya ve proses geliştirme alanlarında doktora, master ve lisans eğitimi almış uzman AR-GE kadrosuyla, Türk ilaç sektöründeki üniversite-sanayi işbirliğini sağlamayı ve farklı terapötik alanlarda inovatif yaklaşımlarla ürün geliştirmeyi hedefleyerek, Türk ilaç sektörüne ve ülkemize kalitesi ve vizyonu ile değer katmayı ilke edinmiştir.

PharmAr-Ge; kuruluşunun 2. yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak onaylanmış , 5 yılda 101 molekül ile 156 dozaj formu geliştirerek Türkiye ve Avrupa’da ruhsat başvuruları yapmıştır. PharmAr-Ge; tecrübeli kadrosuyla tüm dozaj şekillerindeki ürünleri EU ve regüle pazarlar için geliştirme altyapısına, kapasitesine, bilgisine, becerisine ve yetkinliğine sahiptir.

CİROMUZUN YÜZDE 6’SINI AR-GE’YE AYIRIYORUZ

Innovatif ürün geliştirme yaklaşımı ile pazarda ihtiyaç duyulan jenerik ürünleri, QbD bazlı, EMEA ve ICH regülasyonlarına uygun olarak geliştirmektedir. Ar-Ge merkezimizde katma değeri yüksek eşdeğer ilaçlar geliştirmek için her yıl ciromuzun yaklaşık yüzde 6’sını Ar-Ge faaliyetlerimize ayırıyoruz.

- Özgeçmişiniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

- Süleyman Demirel Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 2003 yılında ilaç sektörüne adım attım. 2003-2011 yılları arasında Abdi İbrahim İlaç’ta üretimin farklı departmanlarında yöneticilik yaptım. 2011 yılından bu yana Pharmactive İlaç’ta çalışıyorum. Kurulduğu günden  bugüne Pharmactive’deyim. Sırasıyla Kalite Güvence Müdürü ve Fabrika Müdürü görevlerinin ardından, 2016 yılından itibaren Teknik Operasyonlardan sorumlu Genel Müdür olarak görevime devam ediyorum. Bunun yanı sıra;  ilaç, inşaat, elektrik motoru ve madencilik alanlarında faaliyet gösteren SAYA Grup’un İcra Kurulu üyesiyim. Evliyim ve bir kız çocuğu babasıyım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110