Nizip Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Gaziantep fıstığı işleme tesisi Mima Tarım’ın Genel Müdürü Ali Sami Karaalp, şirketin patronu Mehmet İman’la fabrikayı gezerken çuvallardan boşaltılan ürünün geçtiği ilk bantları işaret etti:

- Burada fıstık öncelikle tarlada, bahçede karışmış olabilecek şeylerden arındırılır.

Geçen yıldan bir örnek aktardı:

- Geçen yıl 3 bin 700 ton fıstık alımı yapmıştık. Ayıkladığımız taş 35.5 tonu buldu. Yani, yüzde 1’e yakını taş çıktı.

İman araya girdi:

- Bazı üretici veya aracılar mal ağır çeksin diye özellikle taş karıştırabiliyor.

Karaalp, fıstığın kabuklarından ayrılıp, kavrulma aşamasından sonraki paketleme bandını gösterdi:

- Burada personelimiz son kez ürünü gözden geçirir. Araya kabuk galab karışmışsa, onları ayırır.

Yaşadıkları deneyime değindi:

- 20 tonluk bir kamyon fıstığın tek bir kabuk yüzünden toptan iade edildiği durumlar oluyor.

Bunun ne anlama geldiğini daha çarpıcı hale getirdi:

- 20 ton, 50 milyon adet fıstık demektir. Yani, bizim işimiz 50 milyonda bir hata bile kabul etmiyor. “Madem o tek kabuğu gördün, at ve işine devam et” diyemiyoruz alıcıya. Bir tek kabuk yakaladığı an, “Ya 20 tonun içinde başka kabuk varsa” şüphesiyle malı iade ediyor.

İman, fabrika turu sırasında fıstığın ucundaki çatlak noktaya vurgu yaptık:

- Bunun adı “çıtlak”tır. Fıstığın bir bölümü dalında kendinden “çıtlak”lı toplanır. Biz genelde kendinden “çıtlak” olanları kuruyemiş olarak ayırırız.

Karaalp, kendinden “çıtlak” olmayanların geçtiği işlemi anlattı:

- Gaziantep’te, Nizip’te, yani fıstığın yoğun olduğu yerlerde “çıtlak evleri” vardır. Fıstık o evlere gönderilir. Elle, “çıtlak”lı hale getirilir.

Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı İlhan Eralp, “çıtlak” konusunda titizlenen alıcılardan örnek verdi:

- Bazı kuruyemiş markaları, Anpep fısıtğında “çıtlak” boyutunu 3 milimden aşağı kabul etmez.

Fabrika turunu tamamlarken Mima Tarım’ın geçen yıl aldığı 3 bin 700 ton Antep fıstığının içinden çıkan 35.5 ton taşın bedelini kabaca hesapladım.
Kilo başına 25-26 liradan neredeyse 1 milyon liraya yakın bir bedele denk geliyor... Yani, fıstığın taşı, epey pahalıya patlıyor...

Bu durum, iç Antep fıstığının fiyatında da kendini gösteriyor...
 


 Mima Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İman ve Genel Müdürü Ali Sami Karaalp fıstık işleme çalışması hakkında Vahap Munyar’a bilgi veriyor.
 
 

Antep fıstığı kredi de oldu
 
 
MimaTarım Genel Müdürü Ali Sami Karaalp, Antep fıstığının sektör dışındaki vatandaşlar arasında da yatırım aracı gibi görüldüğünü belirtti:

- Eline 5-10 bin lira geçen, tüccara gidiyor, “Benim bu parayı fıstığa yatır” diyor. Paraya ihtiyaç duydukça birkaç çuval satıp, ihtiyacını görüyor.
Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı İlhan Erlap, bir başka örnek verdi:

- Antep fıstığını kredi aracı gibi kullanan da var. Çiftçi veya tüccar birbirine fıstık borçlanıp, sonra borcunu yine fıstıkla ödeyebiliyor.
 
 
Emekli aşı ustaları devreye girebilecek
 
Mima Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İman, Genel Müdürü Ali Sami Karaalp ve Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Özgür Atakan’la Gaziantep İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan’a uğradık.

Karayılan, Fıstık Araştırma Enstitüsü’nde 10 bin aşılı fidan yetiştirildiğini belirtti:

- Antep fıstığı fidan desteğimiz dönüm başına aşısızda 100 lira, aşılıda 230 lira. Aşısız fidan 10-12 yılda, aşılısı 5 yılda ürün vermeye başlıyor. Aşılı fidan 14 liraya satılıyor. Bu fiyatın yarıya inmesi gerekiyor. Biz bu nedenle daha fazla aşılı fidan yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu amaçla emekli aşı ustalarından yardım alacağız.
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110