Sanayici dergimiz 15 yılı geride bıraktı ve 16’ncı yıla adım attı. Kurucu Yayın Yönetmenimiz rahmetli Arif Esen’in yayına soktuğu Sanayici dergisinin 125’inci sayısı yayınlanıyor. Arif Esen arkadaşımız, yaklaşık 1.5 yıl önce yaşama veda ederek dergiyi bize emanet etti.
Sanayici’nin bu kadar uzun süredir yayınlanmasının ilk nedeni doğal olarak Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin çağdaş, modern vizyona sahip sanayiciler tarafından yönetilmesi. ÇOSB’nin önceki ve bugünkü tüm yöneticileri Sanayici dergisinin kesintisiz yayınına tam destek verdiler. Kendilerine teşekkür ederim.
Sanayici, yayın hayatı boyunca temel ekonomi gazeteciliği prensiplerini önde tuttu ve tutmaya devam ediyor. Bunlardan başlıcaları:
- Sanayici, ihracatçı, iş insanlarının bugünü ve yarınına rehberlik yapmak
- Sanayi sektörünün temsilcilerinin düşünce, görüş ve açıklamalarını sayfalarına aktarmak
- Sorunları, sıkıntıları eksiksiz biçimde vurgulamak, çözüm aramak
- Dünyanın gittiği yönü ve gelecekte olacakları anlatmak, vurgulamak
- Türkiye’nin en önde gelen uzmanlarının global ve yerel ekonomik değerlendirmelerine sürekli olarak sayfalarını açıp yarınlara ışık tutmak
- Baş döndürücü hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerle sanayi sektörünün bağını, ilişkilerini ortaya net biçimde koymak, anlamlandırmak.
Bu süre içinde neler yaptığımızı da özetlemek istiyorum.
En az 500 sanayici, profesyonel, uzman, öğretim üyesi ile söyleşi yaptık. Sanayi 4.0’ı ilk kez biz kapak dosyası olarak ele aldık. Daha sonra pek çok röportaj, araştırma ve yazıyı yayınladık. Metaverse, Sanal saldırılar, NFT, Kripto paralar her sayımızda dergimizden eksik olmadı. Olimpiyat ekonomisi, futbol ekonomisi konularını da ayrıntılarıyla sayfalarımıza aktardık…
Yazarken fark ettim ki bunlar özet değil, özetin özeti olabilir ancak. 15 yıllık ekonomi ve sanayi tarihimize sayısız güncel not düşmüşüz.
Okurlarımızdan ve dergimizin tiryakisi iş insanlarından gelen övgü dolu sözler 16 yıldır hiç eksilmedi. Her sayımızın bilgi yoğun içeriği dergimizin el üstünde tutulmasını sağladı. Çizgimizi hiç bozmadan devam edeceğiz.
Bu sayımızda kapak konusu olarak Çerkezköy OSB’nin Yeşil OSB sertifikası almasını seçtik. Sanayinin birinci gündemi olan yeşil dönüşümü gerçekleştirdiği OSB düzeyinde ispatlanan Çerkezköy Yeşil OSB’nin bu ileri adımının öyküsünü sayfalarımızda bulacaksınız.
Üç yıl önce İklim Değişikliği Başkanlığı kuruldu ve bakanlığa da adını ekletti. İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ile güzel ve uzun bir röportaj yaptık. O kadar uzun ki sayfalarımıza sığmayan devam kısmını web sitemizde yayınlayacağız. İklim Değişikliği Başkanlığının o kadar önemli, sıcak, değişik gündem başlıkları var ki bir röportaja değil 5 röportaja bile sığması mümkün değil.
Yıllardır dile getirilen sanayi-üniversite işbirliği ve sanayiye uzman istihdam sağlanması gibi can alıcı konuları, Ankara’da sanayi kuruluşlarının içinde kurulan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’le konuştuk. Yülek, üçüncü nesil üniversitelerin özelliklerini ve kendi faaliyetlerini anlattı. Yine bu röportaj da sayfalarımıza sığmadı ve devamını web sitemize koyuyoruz.
Dergimizin diğer röportajlarını ve yazarlarımızın yeni yazılarını da büyük beğeni ile okuyacağınıza inanıyoruz.
Siz değerli okurlarımıza sağlıklı, bereketli günler diliyorum.